Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon No. 2. – január - Joshua Redman & Brad Mehldau – Nearness

No. 2. – január – Joshua Redman & Brad Mehldau – Nearness

A két világklasszis zenész az 1990-es évek elején talált egymásra, amikor Redman felkérte Mehldaut, hogy csatlakozzon az együtteséhez. Ezt követően szétváltak az útjaik, de megmaradt a kölcsönös zenei empátia és a szeretet.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a jazz műfajából válogatunk.

- hirdetés -

2011-ben újra egyesültek mint duó egy európai turnéra, ahol az albumon található felvételek készültek. A szaxofon-zongora duók elég ritkák a műfaj történelmében, talán mert ez a zenei konfrontáció legközvetlenebb formája, ahol azonnal kiderül, ha valaki nem veszi a lapot, és élőben csak fokozódik a veszély.

- hirdetés -

A két zseniális zenész azonban könnyed eleganciával vette az akadályokat. Műfajilag jóformán lehetetlen beskatulyázni, amit hallunk. Charlie Parker Ornithology című bebop himnuszában időnként azt a klasszicizáló cool beütést tapasztalhatjuk, mint a néhai Dave Brubeck és Paul Desmond zenei párbeszédében, ugyanakkor vannak részek, ahol Redman vázlatosan játszik a témával, míg Mehldau szeszélyes dekonstrukciót hajt végre a harmóniákkal és a ritmussal, de az is teljesen logikusnak tűnik.

Kiemelkedő még ezen az albumon – ahol mindvégig izgalmas zenei kötéltánc folyik – Hoagy Carmichael gyönyörű Nearness of You című szerzeménye, amely kidomborítja Mehldau harmonikus fantáziáját és tartalmaz egy szenzációs, kíséret nélküli szólót Redmantól.

Számos példáját találjuk a lemezen a ritmikai és hangulati váltásoknak, a jazz számos ágából és korszakából származó stílus jegyek szokatlan, teljesen egyéni, de végül mégis magától értetődőnek tűnő láncra fűzésének. A sok, így leírva eklektikusnak tűnő fogás azonban egy pillanatra sem fullad kakofóniába. Mehldau és Redman összjátéka, szórakoztató dialógusa a legmerengőbb, legmeditatívabb részeket is izgalmassá teszi.

Cím: Joshua Redman & Brad Mehldau – Nearness

Kiadó: Nonesuch, magyarországi terjesztő: Magneoton

Katalógusszám: 555845

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.