Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon No. 2. - január – Londoni Szimfonikusok – Stravinsky, Bartók

No. 2. – január – Londoni Szimfonikusok – Stravinsky, Bartók

Vélhetően a legmerészebb elképzeléseiket is felülmúlta a New Jersey Performing Arts Center 2015. október 24-i hangversenye. A Londoni Szimfonikusok játéka az intellektust is elkápráztatta érzékileg is lebilincselő játékával.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

- hirdetés -

Történt ez egy héttel azután, hogy az együttes a Barbican Centerben adott koncertjével elbúcsúzott 2007-ben kinevezett vezető karmesterétől. Ha hihetünk a statisztikáknak, a Londoni Szimfonikusok készítik évente a legtöbb hangfelvételt – az ebből a gyakorlatból leszűrhető tapasztalatok sokasága is elősegíthette azt a differenciált hangzásvilágot, amely mindig a szerzői szándék megvilágítását szolgálja. Azért viszont külön elismerés jár a muzsikusoknak, hogy mindeme rendkívüli teljesítmény ellenére sem veszített vitalitásából a játékuk.

- hirdetés -

 

A csodálatos mandarin szvit a Bartók-zene ismerőinek is láttató erejű; a III. zongoraverseny szólistájaként megérdemeltnek érezzük – Bartók három zongoraversenyének felvételéért – Yefim Bronfman Grammy-díját. A kitűnő felvételi technika ezúttal sem okozott csalódást – csak Stravinsky balettjének, A tűzmadárnak leheletfinom halk hangzásai igényelnek rendkívül fejlett lejátszókészüléket!

E kompozíció esetében vélhetően Gergijev instrukciói állították megoldhatatlan feladat elé a felvételkészítőket, akik örvendetes módon elhatárolódnak attól az elterjedt megoldástól, hogy utólag „belenyúljanak” az előadás dinamikájába. Itt is kápráztató volt a hangszínvilág, csak épp néha a hatásosság a hatásvadászat határát súrolta. Viharos tetszésnyilvánítást váltott ki a mű – csakúgy, mint a ráadásként adott Prokofjev-mű (a Rómeó és Júlia II. szvit nyitótétele). Talán csak a balett trackelése igényelt volna még érzékenyebb figyelmet.

Cím: Stravinsky és Bartók művei

Km.: Yefim Bronfman – zongora, Londoni Szimfonikusok, Valerij Gergijev

Kiadó: LSO Live, magyarországi terjesztő: Mevex

Katalógusszám: LSO 5078

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!