Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon No. 3. - január – Gautier Capuçon és Frank Braley - Beethoven

No. 3. – január – Gautier Capuçon és Frank Braley – Beethoven

A német Alpok lábánál fekvő Schloss Elmau igazi idilli hely, tökéletes terep a felhőtlen kamarazenélésre. Minden földi jóval felszerelt kastélyszálló az alpesi havas csúcsoktól övezve, meleg forrással, ahol az európai burzsoázia semmittevésben megfáradt himpellérjei áztathatják tagjaikat. Saját hangversenyterme is van, s benne időről időre fesztivált rendeznek.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

- hirdetés -

Ide vonult el a két francia cimbora, Gautier Capuçon és Frank Braley, hogy elkészítsék Beethoven valamennyi csellóra és zongorára szerzett művének lemezfelvételét.

- hirdetés -

Hogy a korongokon hallható felszabadult, derűsen oldott muzsikálás köszönhető-e a földöntúli békét és egyben nagyon is evilági kényelmet és jólétet árasztó miliőnek, az voltaképpen nem számít – ám szinte tapintható az inspiráció.

Igazi duó-szonátákkal van dolgunk, a zongora gyakorta éppoly fontos szerepben lép fel, mint a gordonka. Nem lehet szó puszta kíséretről; Braley lendületes, virgonc zongorajátéka kiköveteli magának a figyelmet. Capuçon sokszor hiába igyekszik jól nevelten fegyelmezett maradni, éppen hogy fürge és zabolátlan lesz. Egyszer nagyvonalúbban, szabadabban, máskor szorosabban olvassa a kottát, s teszi ezt imponáló, ellenállhatatlan magabiztossággal. Játéka mindig eleven, a szó legjobb értelmében agilis.

Ugyan nem elementáris erejű, s dinamikája nagyon is tudatos, a felépítés azonban sosem túlzóan precíz, így spontánnak tetszik. A játékosabb darabok, a variációk, valamint az op. 5-ös két szonáta ugyanolyan jól állnak neki, mint a mélyebb benyomásokra apelláló op. 102-es darabok. Gautier Capuçon eleganciája kikezdhetetlen, Beethoven-olvasatai megvesztegethetetlenül muzikálisak. A felvétel a régen volt legjobb rögzítések aranykorát idézi.

Cím: Beethoven: Szonáták és variációk csellóra és zongorára

Km.: Gautier Capuçon, Frank Braley

Kiadó: Erato, magyarországi terjesztő: Magneoton

Katalógusszám: 0190295951139

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.