Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon No. 3. - január - Nigun - Live Inem Sargfabrik

No. 3. – január – Nigun – Live Inem Sargfabrik

A Nigun gyanútlanul koncertezett egyet a bécsi Sargfabrikban, majd hazautaztak. Másnap a zenekarvezető, Párniczky András egy e-mailt talált a postaládájában, benne a koncert teljes hanganyagával.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a jazz műfajából válogatunk.

- hirdetés -

Ez a lemez születésének rövid története. A hosszabb változatban benne foglaltatik a sok-sok évnyi közös munka, a zsidóság és a jazz iránti szenvedély, az egyes muzsikusok egyéni és közös zeneisége és a szerzemények önálló élete.

- hirdetés -

A Nigun különleges jazz-együttes, hiszen a kompozíciók alapját a kelet-európai zsidó népi hagyományokban találjuk. A klez-jazz műfajban a klezmer dallamvilágát, érzelmi töltetét keresztezik a modern és avantgárd jazz előadásbeli jellemzőivel, jó adag bartóki hangzással és spontán zenei kommunikációval.

Bede Péter altszaxofonon és tárogatón játszik. Játékában a kreatív dallamalkotás népies ízzel keveredik, ami néha klezmerzenekart, néha John Coltrane-t idézi. Ajtai Péter energikus, ellenpontozó bőgőszólamaira Baló István dallamos és változatos dobolása válaszol. Párniczky András (lapunk rendszeres külső munkatársa – a szerk.) a lemez zeneszerzője és gitárosa. Előadóként a meglepő harmóniák, a míves sound, a biztos technikai tudás és az érzékeny dallamvilág jellemzik. Művei ugyan egy percig sem felejtik el kötődésüket a zsidó zenéhez, ugyanilyen szorosan táplálkoznak a hatvanas évek közepén kialakult jazz-kommunikáció hagyományából.

A számokban nemegyszer mind a négy zenész szólózik, beszélget egymással, kitöltik egymás szüneteit, „vitatkoznak”, majd „megbékélnek”. A megírt témák és hangszerelések tisztelettudóan viszonyulnak a klezmerhez, nem a műfaj kliséivel dobálóznak, hanem egy sokkal mélyebb megértésről tanúskodnak. Mindennek köszönhetően a felvétel élettel és lélekkel teli, többszöri hallgatásra ajánlott anyag.

A lemez kapcsán Párniczky Andrással a fidelio.hu beszélgetett.

Cím: Nigun – Live Inem Sargfabrik

Kiadó: Fonó Budai Zeneház

Katalógusszám: FA 387-2

Előző cikkEgy cipőben járva
Következő cikk2017. január 8.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.