Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon Bágyi Balázs New Quartet: Homage to Shakespeare

Bágyi Balázs New Quartet: Homage to Shakespeare

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

„If music be the food of love, play on” (Ha a zene szerelmünk étke, fel)! Így a Vízkereszt első mondata. Nem csoda, hogy Shakespeare számos jazz-művészt megihletett. A Bágyi Balázs New Quartet is egy egész albumot szentelt az angol drámaíró örökségének, nem is akárhogy! Februárban ez a lemez lett listánk második helyezettje.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

- hirdetés -

Duke Ellingtont és jobb kezét, Billy Strayhornt az 1956-os kanadai Shakespeare fesztivál inspirálta az Aténi Timon zenekari változata, a Such Sweet Thunder megírására. Az angol zenekarvezető szaxofonos, John Dankworth pedig – felismerve a bárd verseinek muzikalitását – Shakespeare And All That Jazz című, nagy sikerű albumán megzenésített több szonettet és jó néhány részt különböző drámáiból felesége, az énekesnő Cleo Laine számára.

Bágyi Balázs a gyulai Várszínház rendelésére készítette el ezt az albumot, és Pocsai Kriszta csodálatos hangja jó angolsággal emeli ki a 400 éve elhunyt Shakespeare „dalszövegeinek” nagyszerűségét. A zenekarvezető szerzeményei megütik a standardek nívóját és méltóak az örökérvényű szövegekhez. A kvartett kiváló zenészekből áll. Lakatos Soso, a fantasztikusan tehetséges, nagy érzéssel és sallangmentesen rögtönző altszaxofonos az album egészén tenort játszik – talán azért, mert ennek a hangszernek a hangzása áll a legközelebb az emberi hanghoz, ami nem közömbös a shakespeari kontextusban.

Az album nyitányában mind a szaxofonos, mind pedig az énekesnő csodálatos improvizációkkal szolgál. Zongorán a roppant sokoldalú Oláh Dezső igen diszkréten „megágyaz” Sosónak és Krisztának, míg nem saját szólórészein visszafogottan remekel. Ez a visszafogottság és száz százalékos odafigyelés jellemzi Bágyi Balázs dob- és Oláh Péter bőgőjátékát is. Nagyszerű szerzeményként még a sok jó kompozíció közül is kiemelném az albumról a bossanovás beütésű XLVI szonettet és a Passionate Pilgrim XII-t.

Cím: Bágyi Balázs New Quartet: Homage to Shakespeare

Kiadó: Tom-Tom Records

Katalógusszám: TTCD 253

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X