Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Gramofon Charlie Haden Liberation Orchestra: Time/Life

Charlie Haden Liberation Orchestra: Time/Life

Gyász. Lehet-e ennél érzelmileg telítettebb és reménytelenebb témája egy jazz CD-nek? A Gramofon februári listájának győztese, Charlie Haden, korunk nagy bőgőse 2014-ben távozott az élők sorából, de vannak anyagok a lemeztársaságok polcain, amelyek előbb-utóbb hozzáférhetővé válnak.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

- hirdetés -

Ez a CD részben még életében készült: a nyitó és a záró kompozíció 2011-es koncerten örökíti meg játékát és hangját, míg a másik két kompozíció utólag, stúdióban rögzített felvételen egészít ki az anyagot. A társadalmi kérdések és egyenlőtlenségek felszámolása mellett elkötelezett Haden először 1969-ben hívta létre a Liberation Music Orchestra elnevezésű, az évtizedek során újból alkalomszerűen toborzottbig bandjét, amely különböző globális témák, utóbb a bálnák kihalása és az egyetemes környezet pusztulása miatt érzett féltés miatt szerveződött újjá. Eddigi tevékenységüket öt lemez dokumentálja.

- hirdetés -

A hangszerelő, mint mindig, ezúttal is a zseniális Carla Bley, aki „csak” a hátterét teremti meg annak, ami a felszínen zajlik. Korábbi szerzeményeit újrahangszerelve, Silent Spring című kompozíciójának ismétlődő keretjátékával Bley olyan hangzó szövedéket teremt Chris Cheek (tenorszaxofon) és Michael Rodriguez (trombita) szólóinak, ami az egész darab fájdalmas hangulatát meghatározza. Bley hangszerelései nem tolakodóak, inkább a háttérben működnek, tág teret adva a hangszerszólóknak.

A rögtönzők neve sorolható: Tony Malaby (ts), Steve Cardenas (g), Curtis Folkwes (tb), Loren Stillman (as), Steve Swallow (bg). Utóbbi basszusgitárosként két felvételen átvette Haden helyét. Méltó emlékezés ez a lemez az idejekorán elhunyt bőgősre-zeneszerzőre, jelképezve a jazz jelenvalóságát, és a rögtönzéses előadási gyakorlatban megnyilvánulóidőtlenségét.

Cím: Charlie Haden Liberation Music Orchestra: Time/Life

Kiadó: Impulse – Universal

Katalóguszám: 0602547984807

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.