Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Miles Davis Quintet: Freedom Jazz Dance

Miles Davis Quintet: Freedom Jazz Dance

Az utóbbi években nemcsak a kiemelkedő zenészek jubileumát, de olykor még a jazztörténeti fontosságú lemezek megjelenésének kerek évfordulóit ünneplő díszkiadásokkal is találkozhattunk. A CD-technika lehetővé tette az első kiadásnál lemaradt trackek és/vagy az alternative take-ek közreadását is. Ez a három korong – márciusi listánk első helyezettje –a legendás Davis Quintet Miles Smiles albumának 50. évfordulójára emlékeztet minket.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

Természetesen az eredeti lemez minden darabja felkerült a gyűjteményes kiadásra is (köztük Wayne Shorter olyan klasszikus kompozíciói, mint a Footprints és az Orbits, vagy a címadó Freedom Jazz Dance, Eddie Harris híres szerzeménye), valamint a Nefertiti című albumról kettő és a Water Babies-ről egy. Az említett három albumon található kilenc végleges „master take”-hez csatlakoztatva nem kevesebb, mint további tíz próbafelvételt is megismerhetünk. Ezek gyakran olyan 15-20 perces nekifutások, amelyek akár lemezre is kerülhettek volna, ha a rendkívül igényes Mester jellegzetes rekedt hangján le nem állítja a felvételt.

- hirdetés -

Teo Macero producer érdeme, hogy a Davis-sessionök esetében mindent rögzítettek, ez tette lehetővé, hogy a mai hallgató betekintést nyerhessen az alkotás folyamatába. Az együttes a műfaj legkiemelkedőbb kombói között is csúcs volt: a két fúvós géniusz, Davis és Shorter mellett Herbie Hancock ült a zongoránál, Ron Carter és Tony Williams pedig minden idők egyik legjobb ritmustandemje volt.

Az a négy év, amíg ez a formáció fennállt, Davis pályájának kiemelkedő szakasza, amikor is izgalmas utat tett meg a spontaneitás, a kontrollált zenei szabadság felé. Társait is az adott harmóniai váz fellazítására ösztönözte, a dobostól pedig kifejezetten a swinges ritmus elfedését kérte.

Cím: Miles DavisQuintet: Freedom Jazz Dance

Kiadó: Columbia/Legacy – Sony Music

Katalógusszám: SM 88985357372

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X