Papageno Radio
Blogok Gramofon Aki autón járni óhajt

Aki autón járni óhajt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Már szinte közhely, hogy a Kis Magyar Daloskönyv melódiái teljesen egyenértékűek a Great American Songbook darabjaival, Fényes Szabolcs vagy Eisemann Mihály slágerei sem rosszabbak, mint Richard Rodgers vagy Jerome Kern dallamai. 

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a jazz került terítékre.

Ha pedig a feldolgozás olyan színvonalon történik, mint azt a BJO teszi, akkor az eredmény vitathatatlanul meggyőző. Olyannyira, hogy a Budapest Jazz Orchestra Aki autón járni óhajt című albuma a Gramofon április jazz listájának második helyezettje.

A tíz dal közül három éppen amerikai standard, ami úgy simul bele a repertoárba, mintha a Duna partján született volna.

A négy énekes (Fehér Adrienn, Urbán Orsolya, Mujahid Zoltán és Farkas Gábor Gábriel) valamint aKollmann Gábor vezette nagyzenekar aswingkorszakfényes pillanatait idézi. A remek hangszerelések Csejtei Ákost és Zakar Zoltánt dicsérik.És hogy ez a muzsika nemcsak retró, de kortárs is lehet, a zenekar bőgőse, Hárs Viktor Budapestem című szerzeményével bizonyítja.

Cím: Budapest Jazz Orchestra: Aki autón járni óhajt

Kiadó: BJO Records

Katalógusszám: BJO 0004

Előző cikkBartók felszabadult
Következő cikkBiztos érzékkel

Promóció

X
X