Papageno Radio
Blogok Gramofon Biztos érzékkel

Biztos érzékkel

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Dudás Lajos klarinétost experimentális lemezeiről ismerjük elsősorban: virtuóz technikáját leggyakrabban kísérletekre, az atonális kamarajazzre is fogékony közönségnek tartogatja.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a jazz került terítékre.

- hirdetés
- hirdetés -

Húsz évvel ezelőtt azonban kivételt tett, és Some Great Songs címmel készített egy standardekből álló albumot.

Idén, hetvenöt évesen, miután már két ragyogó lemezzel (Brückenschlag, Radio Days) előrukkolt, ismét visszatért a régiekhez.

Dudás nem örökzöldek gyűjteményét kínálja, hanem olyan klasszikus darabokat (Goodbye Pork Pie Hat, Take 5 stb.) szólaltat meg, amelyekben kihívást érez. Biztos érzékkel ír át ritmikát, tempót, harmóniákat, ahogy a korábbi lemezen is.

Amit tesz, igazi zenei alázat: izgalmas interpretációival megeleveníti az ismert témákat, Mingust és Desmondot tiszteli meg azzal, hogy nem a sekélyes feldolgozók útját járja.

Cím: Dudás Lajos: Some Great Songs Vol. 2

Kiadó: Jazz Sick Records

Katalógusszám: JS 5106

 

Promóció

X
X