Papageno Radio
Blogok Gramofon Theodor Currentzis és a Musica Aeterna

Theodor Currentzis és a Musica Aeterna

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Ma már nincs mit csodálkozni azon, ha a peremvidékeken is születnek világszínvonalú produkciók. Az információbőség révén könnyedén nyomon követjük egyik-másik, korábban marginálisnak mondott műhely kivirágzását. A nagyjából egymilliós lélekszámú Perm városa még éppen az Urálon innen, de már a hagyományos európai kultúrcentrumokon túl növesztette Musica Aeterna nevű zene- és énekkarát odáig, hogy ma a glóbusz legjelesebbjeivel versenyez. Felvételük áprilisban a harmadik helyre került.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

Az operajátszás Permben már az 1870-es években megindult, de a cári és a szovjet időkben megmaradt afféle „vidéki dalszínház” státuszban. Jókora befektetéssel a hátuk mögött immár komoly tényezővé emelkedtek a világ operajátszásának színpadán. A zenekar vezetője, s egyben az Operaház művészeti igazgatója egy ambiciózus és elkötelezett dirigens, a görög származású, mára orosszá lett Theodor Currentzis.

A Musica Aeterna pedig különleges együttes: válogatott muzsikusok alkotják, de hangszerkészlete is irigylésre méltó. Barokk kori kópiák és modern instrumentumok egyaránt szolgálnak a kezeik között, repertoárjuk az operák mellett a szimfonikus irodalomra és az oratóriumokra egyaránt kiterjed. Egyaránt otthonosan mozognak Mozart, Csajkovszkij vagy Stravinsky muzsikájában.

Mozart Da Ponte-operáiból készített felvételeiket meleg hangon méltatta a szaksajtó, mint olyan előadásokat, melyek a legjobb korhű olvasatokkal (Norrington, Gardiner, Jacobs) összevetve is megállják a helyüket. A most megjelent Don Giovanni úgyszintén mestermunka: a zenekar tempósan és feszesen játszik, a produkció tömör, tartalmas, végig izgalmas és sziporkázó. A jó érzékkel válogatott, remek hangi adottságokkal bíró énekesek (Tiliakos, Priante, Paptanasiu, Gauvin) pedig a közvetlen élvonalból valók.

Cím: Mozart: Don Giovanni

Kiadó: Sony Classical

Katalógusszám: Sony Classical 88985316032

Promóció

X
X