Papageno Radio
Blogok Gramofon A különbözőség gyönyörködtet

A különbözőség gyönyörködtet

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A mandolin és a zongora éppoly szokatlan párosítás, mint együtt a bluegrass és a jazz. Ki gondolná tehát, hogy a két hangszer és műfaj találkoztatása működhet? Pedig nagyszerűen működik, legalábbis két olyan kiváló művész kezei között, mint Chris Thile és Brad Mehldau. A különbözőség gyönyörködtet. Olyannyira, hogy az album a Gramofon szerkesztősége szerint májusban a második legjobb jazz-felvétel.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a jazz került terítékre.

Brad Mehldau az egyik elsőszámú jazz zongorista a világon, Chris Thile pedig a progresszív bluegrass éllovasa, aki mandolinon játszik és énekel. Kettejük stílusa egyívásúnak éppen nem mondható, és nyilván éppen ezért izgalmas számukra a duóban zenélés. Valóban érdekes ez a felállás! Mehldaura egyébként is jellemzőek az intenzív, kicsit provokatív páros kollaborációk, gondoljunk csak Joshua Redman-nel vagy Mark Guiliana-val közös produkcióira! Ezekhez hasonlóan formabontó a Thile-lal közös formáció is, akivel 2011-ben és 2013-ban léptek fel párszor együtt, most megjelent lemezüket pedig 2015-ben rögzítették egy nagy sikerű New York-i koncertjük után

A különlegesség gyönyörködtet. A dupla albumon saját szerzemények, örökzöldek, Bob Dylan, Joni Mitchell és Fiona Apple feldolgozások hallhatóak. A régi amerikai gyökerekre és a jelenkor zenéjére tekeredik ez a változatos összeállítás, könnyed és humoros, sőt kissé talán szatirikus is. A jazz és bluegrass mellett a palettán helyet kap a country, a blues, a ragtime és a kortárs folk. Mindebből egy érzékeny, középtempós, mesélős, néhol kicsit melankolikus hangulat szintetizálódik, melyet a két zenész egyformán kifinomult muzikalitása teremt meg.

Chris Thile tenorból időnként falsettoba váltó énekhangja excentrikusnak hat, mandolinjátéka viszont érzelmes és éppoly részletgazdag, mint Mehldau zongora hangzása. A kettő egymásra válaszolva mélyíti el a témák törékeny kifejeződését.

Cím: Chris Thile & Brad Mehldau

Kiadó: Nonesuch – Magneoton

Katalógusszám: 7559794099

Promóció

Stream és színház

X
X