Papageno Radio
Blogok Gramofon Liszt Ferenc: Paganini-etűdök

Liszt Ferenc: Paganini-etűdök

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Naxos Liszt összes zongoraművét tartalmazó CD-sorozatának 42. korongja méltán nyerte el 2016-ban a 39. Liszt Ferenc Nemzetközi Hanglemez Nagydíjat. Az indoklás szerint Goran Filipec „híven követi Liszt valamennyi tempó- és dinamikai, karakterbeli utasítását, ugyanakkor érzékenyen formál – a zeneszerző éppen az ilyen előadásmóddal volna elégedett.”

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben. Ezúttal a klasszikus zene került terítékre.

Nos, véleményem szerint a leírtak önmagukban aligha váltanák ki a szerző elégedettségét – Goran Filipec zongorázása viszont annál inkább! Olyannyira, hogy az album májusi klasszikus zenei listánk második helyezettje.

A horvát pianista játékának „besorolhatatlanságában” minden bizonnyal része van annak, hogy több ország rangos intézményeiben tanult, tehát nem valamelyik előadóművészi „iskola” irányzatának neveltje, hanem sokirányú impulzusokból szűrhette ki mindazt, amire előadóművészetéhez szükséges.

Liszt zenéje iránti affinitását jelzi, hogy már korábban is lemezre játszott Liszt-programot; a mostani, a Paganini-etűdökön kívül a Velencei karnevált is tartalmazó műsor pedig kvintesszenciája mindannak, ami a romantika ízlésvilágáról elképzelhető. Filipec szuverén művész, aki „rövidre zárja” a kapcsolatot a szerzővel, nem engedi befolyásolni elképzelését semmiféle hagyománytól.

Szép példa erre a Vadászat-etűd, amelynek több verziója szerepel a műsorán – a hallgatót nem az eltérések érdeklik, hanem valamennyi verziót a mű újrahallgatásaként éli meg. Filipec magától értetődően virtuóz, nem kérkedően érezteti játszanivalója technikai nehézségét, hanem továbbadja azt az örömforrást, amelyre ő kottába rögzítve talált rá. Megosztja ismeretlen hallgatóságával, a rácsodálkozás érzését biztosítva. Kifejezésmódja frappáns, technikai eszköztára végtelennek tűnő. Nagyívű gesztusai elegánsak, ugyanakkor már-már meghitten közvetlenek. Szellemes és megunhatatlan.

Cím: Liszt Ferenc: Paganini-etűdök (Goran Filipec – zongora)

Kiadó: Naxos– Mevex

Katalógusszám: 8.573458

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X