Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Ők kapták az idei Halmos Béla-díjakat

Ők kapták az idei Halmos Béla-díjakat

A Táncház Napja előestéjén ünnepi népzenei koncert keretében adták át az idei Halmos Béla-díjakat. A vándorhegedűt, Hamlos Béla egykori hangszerét érdemei elismeréséül ifj. Gelencsér János, a Dobroda zenekar Junior Príma díjas prímása, zeneiskolai tanár kapta. A táncházmozgalomban végzett kimagasló szakmai és közösségi munkájáért a Halmos Béla-emlékérmet Vasváry Annamária szerkesztő-riporternek és műsorvezetőnek ítélte oda a szakmai kuratórium.

- hirdetés -

Május 7-én a tizedik Táncház Napja előestéjén ünnepi népzenei koncert keretében adták át a Halmos Béla-díjakat a Zeneakadémián. A Hagyományok Háza által alapított Halmos Béla-vándordíjat, a legendás népzenész és népzenegyűjtő egykori mesterhegedűjét olyan, táncházban muzsikáló, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó muzsikus kaphatja, aki munkássága során élő kapcsolatot tart a határon túli magyar közösségekkel is.

- hirdetés -

Idén a vándorhegedűt ifj. Gelencsér János prímásnak ítélte oda a szakmai kuratórium. ifj. Gelencsér János az Egri Farkas Ferenc Zeneiskola és az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a Dobroda zenekar prímása és vezetője. A fiatal népzenész 2018-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékén, korosztályának egyik legsokoldalúbb, legvirtuózabb prímása, aki a hegedű mellett játszik cimbalmon, brácsán és bőgőn is.

Ide kapcsolódik:
Online rendezik meg a tizedik Táncház Napját

Hangszeres és vokális népzenét gyűjtött Erdélyben és északkelet-magyarországi területeken. Fáradhatatlanul és nagy szakmai felkészültséggel, hozzáértéssel, őszinte lélekkel oktatja a felnövekvő generációt szűkebb hazájában és a felvidéki magyarok körében: A felvidéki Hagyományok Háza Hálózat népzeneoktatójaként nagyrészt ifj. Gelencsér Jánosnak köszönhető, hogy a Felvidéken újra beindult a népzenetanítás. Több prímásverseny díjazottja, 2017-ben Junior Príma díjban részesült.

A Hagyományok Háza Baráti Köre által alapított Halmos Béla emlékérem a táncházmozgalomban folytatott kimagasló szakmai és közösségi háttérmunkát hivatott elismerni. 2021-ben Vasváry Annamária a Kossuth és Dankó Rádió szerkesztő-riportere és műsorvezetője érdemelte ki az emlékplakettet. Vasváry Annamária hosszú évek óta segíti a magyar népművészet, néphagyomány értékeinek a folklorisztika, néptánc és népzenetudomány eredményeinek széleskörű megismertetését.

1991 óta a Magyar Rádió népzenei műsorainak szerkesztő-riportere, számos interjút készített a néprajztudomány kiemelkedő alakjaival, a táncház, népzene és világzene jeles hazai képviselőivel. Több ízben folytatott beszélgetést Halmos Bélával a Népzene Határok nélkül műsorában, tudósított a Halmos Béla emlékkoncertekről, a Halmos Béla program működéséről, és a Halmos hagyaték sorsáról is. Többek között neki köszönhetjük a néprajzi, népzenei kiadványok ismertetését, néprajzi archívumok, múzeumok vagy kiállítások bemutatását a rádió közönsége számára.

Május 8-án tizedik alkalommal rendezik meg a Táncház Napját az első magyarországi városi táncház évfordulójának tiszteletére. A jeles nap előestéjén tartott díjátadón és ünnepi népzenei koncerten három táncházas zenekar, a Békés Banda, a Berka Együttes és az Erdőfű Zenekar lépett fel.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.