Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Rangos nemzetközi fórumon képviseli hazánkat a Hagyományok Háza

Rangos nemzetközi fórumon képviseli hazánkat a Hagyományok Háza

Május 14-én hivatalosan is bejelentették a szervezők, hogy az idei évben Magyarország kerül az EFEx fókuszába, melyre a Hagyományok Háza mint aktív partnerintézmény egy tíz főből álló népzenei-világzenei szakmai küldöttséget, valamint négy kiemelkedő zenekart is delegál, köztük a világszerte elismert Muzsikással és a friss Fonogram-díjas Ötödik Évszakkal.

- hirdetés -

Az évente megrendezésre kerülő English Folk Expo (EFEx) és a vele párhuzamosan zajló Manchester Folk Festival nemzetközi szinten az egyik legfontosabb angol zeneiipari és kulturális esemény, amelyen a helyi, népzenei indíttatású professzionális zenekarok mellett minden évben egy kiemelt vendégország kultúrájával is megismerkedhetnek a műfaj szakmai, illetve piaci képviselői, valamint a tágabb közönség is.

- hirdetés -

Az English Folk Expo (EFEx) egy jótékonysági szervezet, amely különféle projektekkel és kezdeményezések támogatja az angol népzenei szektort. Fesztiváloknak és különféle szakmai eseményeknek adnak otthont évről évre, hogy a legígéretesebb, népzenéből táplálkozó, akusztikus, illetve tradicionális hangszereken megszólaló együtteseket bemutassa a közönségnek. A minden év októberében megrendezésre kerülő Manchester Folk Festival átlagosan 180 zeneipari képviselőt gyűjt egybe, hogy a háromnapos rendezvény során több mint 40 előadóval ismerkedjen meg testközelből.

Muzsikás - fotó: Kása Béla
Muzsikás – fotó: Kása Béla

Az idei esemény kiemelt partnereként a Hagyományok Háza képviseli a magyar népzenei és világzenei szcénát. Az intézmény a műfaj legjobb előadóit felvonultató listájáról az angol fesztiválszervezők a világ legismertebb magyar népzenei együttesét, a Muzsikást, az első lemezével idén Fonogram-díjat kiérdemlő Ötödik Évszakot, a rendhagyó hangszerelésével a népek kultúrája közti híd szerepét betöltő Pengetős Triót, valamint a különleges női energiákat felszabadító DALINDA a cappella triót választották ki, hogy a múltat a jelennel összekötő zenéjükkel reprezentálják a sokszínű magyar, illetve Kárpát-medencei hagyományos kultúrát. A meghívott előadók közül a DALINDA és a Pengetős trió mindemellett a Hagyományok Háza nemzetközi portfóliójának is résztvevője.

Ide kapcsolódik:
Ők kapták az idei Halmos Béla-díjakat

Az expóra és a fesztiválra – melynek korábbi, kiemelt országai közt szerepel többek között Dánia, Skócia és Írország is – a Hagyományok Háza továbbá tíz, a magyar népzene és világzene területén tevékenykedő, kiváló eredményekkel és előremutató munkássággal bíró szakmai képviselőt is delegál, akik a kiválasztott zenekarok mellett jelenlétükkel hozzájárulnak a magyarországi kulturális szektor megismertetéséhez, emellett kapcsolatteremtő diplomáciai és promóciós tevékenységük révén fontos kapuk nyílhatnak meg a jövőben a hazai folk együttesek és kulturális szervezetek előtt.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.