Papageno Radio
Blogok JM blog Jelentkezz az Orbán György Zongoraversenyre!

Jelentkezz az Orbán György Zongoraversenyre!

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A szentendrei Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola 2018. április 27-29. között hirdeti meg az Orbán György Zongoraversenyt.

- hirdetés -

A verseny, amelyre várják a magyarországi és a határon túli alapfokú művészeti iskolák növendékeit fővédnöke Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész. A verseny helyszíne: a szentendrei Városháza díszterme

Orbán György

A verseny elsődlegesen Orbán György Kossuth-díjas zeneszerző előtt tiszteleg, aki mintegy 130 művet írt a gyermekek számára. A kezdeményezés nem titkolt szándéka a hagyományteremtés, illetve a szerző műveinek méltó megszólaltatása és népszerűsítése az ifjúság és a zongoratanárok körében.

Orbán György művei mellé – első alkalommal – Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel és Domenico Scarlatti darabjai párosulnak.

A barokk kor három géniuszának zenéjében megtalálható a polifónia csodálatos világa, a mesélő érzelemgazdagság és a bravúrral ötvözött éteri tiszta hangzás, amelyek Orbán György zenéjének is ihletői.

A verseny zsűrije a bátor és a szokásostól eltérő darabválasztást, a kevésbé ismert és felfedezésre érdemes művek megszólaltatását várja és értékeli.

A verseny anyaga

A versenyen kötelező játszani minden korcsoportban legalább egy Orbán-művet, valamint egy darabot vagy tételt J. S. Bach, G. F. Händel vagy D. Scarlatti művei közül a műsoridő betartásával.

Korcsoportok

1. korcsoport : Előképző és 1. osztály

Műsoridő: 5 perc

2. korcsoport: 2. és 3. osztály

Műsoridő: 6 perc 

3. korcsoport: 4. és 5. osztály

Műsoridő: 8 perc

4. korcsoport: 6. és továbbképzős osztályok

Műsoridő: 10 perc

A verseny követelményei

A műveket kotta nélkül kell előadni, a megadott műsoridő nem léphető túl.

Választható Orbán-művek

A darabok „A barátságos zongoraiskola” I-IV.kötetében, illetve a „Varázserdő” c. (EditioMusica Budapest) gyűjteményben találhatóak. A csillaggal jelölt művek magyar kiadásban nem szerepelnek, de a szerző és a kiadó engedélyével letölthetőek (2017. július 1. és 2018. március 18. között) a szentendrei Zeneiskola honlapjáról.

1. korcsoport: Előképző és 1. osztály

A zongoraiskola I. kötetéből:

Varázserdő / Trombitaszó / Utánozó majom / Sarkadra lépő hű barát / Lassuló ostinato / Tükör-etűd / A kakukk / A fürgébb kakukk / Csodakút / Csónakon (1.) / Ismét sarkadra lép a hű barát / Fel Itáliába! / Medvetánc / Hárfa / Régi erdő / Vándorló dallam / Súlyos szinkópák

Tavaszi szél*

A zongoraiskola II. kötetéből:

Jazz! / Dagasztó / A király bevonulása

2. korcsoport: 2. és 3. osztály

A zongoraiskola II. kötetéből:

Középkori dallam (A + B) / A hercegkisasszony álmodik / Tovafutó patak / Tavaszi dal

A zongoraiskola III. kötetéből:

Anna Magdalena Bach emlékére / Vonalzó úr / Óda a kromatikus skálához / Amikor a tüske nem fáj úgy (A kisszekund is szép!) / Téli erdő / Ne haragudj! / Esti harangszó / Tréfás tánc / A királylány táncol / A hányaveti

A zongoraiskola IV. kötetéből:

Finn altatódal / Jazz / Variációk egy magyar karácsonyi énekre / Crescendo – Decrescendo (Kis keringő) / Ringó csónakban / Szunnyadó / Majdnem jazz-keringő

Mese a déli tengerekről* / Zöld erdőben* / Két bohóc*

3. korcsoport: 4. és 5. osztály

A zongoraiskola IV. kötetéből:

Ringató / Furfangos menüett (ritmikus bonyodalmakkal) / A menüett emlékére / Búcsú ( . ..de még találkozunk! . . .)

Milyen nagy a kiselefánt?* / A keringő örök*/ Lombsusogás* / Maradj velem!* / Az új harang* / A kiselefánt a lombok között lebeg (álomban, persze)* / Aludj, kiselefánt, aludj* / Sántikálós* / Ragtime* / Tango – „El Corazón”* / A nagymama bulizó ruhája (Etűd)* / A brassói lány (1.)*

Ezeken kívül szabadon választhatóak a „Kétágú síp” / „Aulos” c. kiadvány I. kötetének darabjai (EditioMusica Budapest kiadása).

4. korcsoport: 6. és továbbképzős osztályok

Magányos korcsolyás* / Levendula* / Old Melody* / LateSeason – Múló idő* / Sicilianonevoso – Havas siciliano* / Tendresse – Gyöngédség* / Illusions – Ábrándok*

Ezeken kívül szabadon választhatóak a „Kétágú síp” – „Aulos” c. kiadvány I. és II. kötetének darabjai.

Ajánlott Scarlatti művek

Domenico Scarlatti szonátái közül az alábbi műveket – nem kötelező jelleggel – ajánljuk (a művek számozása R. Kirkpatrick műjegyzéke alapján):

I. és II. korcsoport

K 32 / K 34 / K 40 / K 42 / K 63 / K 73 (Minuetto) / K 78 / K 80 / K 83 (Minuetto) / K 94 / K 95 / K 322 / K 391 / K 431 / K 440 / K 453

III. korcsoport

K 2 / K8/ K 9 / K 10 / K 11 / K 27 / K 35 / K 159 / K 163 / K 178 / K 208 / K 209 / K 284 / iK 335 / K 424 / K 425 / K 430

VI. korcsoport

K 25 / K 87 / K 115 / K 141 / K 213 / K 429 / K 466 / K 476 / K 481

Ajánlott kiadás:
Domenico Scarlatti: 200 szonáta I – IV (EditioMusica Budapest kiadása).  Az ebben a kiadásban nem található szonáták fellelhetők és letölthetők a Petrucci zenei könyvtárban.

A verseny díjai

Orbán György

A versenybizottság korcsoportonként I., II. és III. helyezést és különdíjakat adhat ki.

A versenyzők és kísérő tanáraik utazásáról és részvételének egyéb feltételeiről (szállás, étkezés) a nevező intézmény gondoskodik.

Nevezési díj: 4000 forint / versenyző.

A nevezési díjakat 2018. március 18-ig kell átutalni a Vujicsics Tihamér Zeneiskolai Alapítvány 10403112-31112190-00000000 (K&H Bank) számlaszámra. A részvételi szándék a nevezési díj beérkezésével válik teljessé. A nevezéseket a versenyre e-mailen kérik elküldeni a vujicsics@vujicsics.net címre. A nevezési lap letölthető ide kattintva. Ugyanitt olvashatók a programmal kapcsolatos információk is.

Nevezési határidő: 2018. március 18.  24.00 óra.

A versenyszervező iskola, maximálisan 80 fő nevezését tudja befogadni, az érkezések sorrendjében. Egy felkészítő tanár maximum 3 növedékével nevezhet.

További információk a versennyel kapcsolatban: +36-70-9445801, vujicsicsdiak@gmail.com

Promóció

X
X