Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Táncművészeti, táncoktatói képzést indít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Táncművészeti, táncoktatói képzést indít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetemmel és a budapesti Hagyományok Házával együttműködve Táncművészeti, táncoktatói egyetemi alapképzést indít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) kolozsvári kara.

Tonk Márton, a Sapientia kolozsvári karának dékánja a február 13-án megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a néptáncoktatásra összpontosító hároméves alapképzés első évfolyama az őszi tanévkezdéssel indul, 10 tandíjmentes és 6 költségtérítéses hellyel.

- hirdetés -

Ősztől egy olyan képzést is beindítanak, amely az erdélyi magyar hivatásos néptáncegyüttesek táncosai számára teszi lehetővé, hogy megszerezzék a Magyar Táncművészeti Egyetem diplomáját. Ez utóbbi képzés rendjét úgy állítják össze, hogy ne zavarja a táncegyüttesek programját: résztvevőinek havonta egy háromnapos intenzív kurzuson kell részt venniük.

Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora szerint a hivatásos néptáncosok számára indított hároméves képzéssel egyszeri alkalmat szeretnének biztosítani, hogy azok is felsőfokú diplomát szerezhessenek, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük. 30-40 táncos jelentkezésére számítanak.

Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója azért tartja rendkívül fontosnak a képzés elindítását, mert Erdély a hagyományos magyar népi kultúrának máig fontos forrása.

Könczei Csongor néprajzkutató, a táncművészeti szak megbízott felelőse szerint azért is hiánypótló az egyetemi táncoktatás beindítása, mert Erdélyben több mint 300 néptáncegyüttes működik, és ezek élére a képzésnek köszönhetően idővel diplomás táncoktatók kerülhetnek.

Romániában jelenleg a bukaresti, a jászvásári és a marosvásárhelyi egyetemeken lehet koreográfusi diplomát szerezni, de a táncoktatással foglalkozó egyetemek egyike sem a hagyományos néptáncra helyezi a hangsúlyt.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X