Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Debrecen 20. alkalommal rendezik meg a zenészek nyári akadémiáját Debrecenben

20. alkalommal rendezik meg a zenészek nyári akadémiáját Debrecenben

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara huszadik alkalommal rendezi meg az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját. A hagyományos zeneművészeti kurzusokra szakgimnáziumi növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók, fiatal zenetanárok jelentkezését várják.

- hirdetés -

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hagyományos zenei kurzusa 2021. augusztus elején kezdődik. A kar és a Conservatory Alapítvány az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának tavaly elmaradt huszadik jubileumát ebben az évben ünnepli.

- hirdetés -

Az érdeklődő zenetanárok, felsőoktatásban tanuló hallgatók, 16 évnél idősebb zenei szakgimnáziumokba járó fiatalok egyéni mesterkurzusokra, valamint zenekari és kamarazenei foglalkozásokra jelentkezhetnek. Az egyes kurzusokon minimum öt, maximum tíz érdeklődő vehet részt. A foglalkozásokon résztvevők fejleszthetik szakmai tudásukat, technikájukat, megmutathatják zenei előadókészségüket. A hangszeres és énekes mesterkurzusokra csaknem 30 professzor várja a fiatalokat.

„Hat országból huszonöt professzor tart 5–8 napos mesterkurzusokat, a hazai zeneművészek mellett Németországból, Ausztriából, Szerbiából, Hollandiából, Szlovéniából és Lengyelországból érkeznek vendégoktatóink. Most először kapcsolódik be a munkánkba Tomasz Lisiecki gordonkaművész, Oskar Laznik szaxofonista, Laura Levai Aksin és Petar Popovič fuvolaművészek, Korcsolán Orsolya hegedűművész, Markus Leoson ütőhangszeres-művész és Farkas Gábor zongoraművész” – sorolta Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója.

A professzorok a Zenés esték a Nagyerdőn sorozatban – a korábbi évekhez hasonlóan – ingyenes hangversenyeket is adnak az akadémia ideje alatt a Zeneművészeti Karon. Az ifjú zeneművészek nemcsak tőlük tanulhatnak az egyéni képzéseken, de lehetőségük nyílik arra is, hogy bekapcsolódjanak a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar munkájába, melyet a hagyományoknak megfelelően Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje, a Nemzet Művésze irányít. A világzenekar tagjai augusztus 5-én kezdik meg a próbaidőszakot Bolyky Zoltán és Daru Andrea betanító karmesterekkel.

Váradi Judit hozzátette: a világzenekar ezúttal is fellép hangversenyen, Budapesten a Pesti Vigadóban, Debrecenben pedig a Kossuth téren adnak majd záróhangversenyt az idén 88 éves Vásáry Tamással.

Ide kapcsolódik:
Új tagozatot hozna létre Debrecenben a Liszt Társaság

A hangszeres mesterkurzusok mellett Petrovics Emil kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző emlékére énekversenyt is rendeznek. A 20–21. századi vokális zenéhez kapcsolódó megmérettetésen Bátori Éva operaénekes, érdemes és kiváló művész szakmai vezetése mellett az is részt vehet, aki nem jelentkezik a nyári akadémiára.

A fiatal előadók emellett szuggesztivitásukat, színpadi megjelenésüket is fejleszthetik, hiszen újra érkezik a Hollandiában élő és ott oktató táncművész, Dezső Virág, aki a mozdulat zeneiségébe vezeti be az ifjú muzsikusokat. Az ő kurzusáról, az egyéni hangszeres képzésekről és a világzenekarról minden részlet elérhető az akadémia weboldalán.

Az Ifjú zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját 2021. augusztus 5–17. között rendezik meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében, a kurzusokra június 15-ig lehet jelentkezni.

(Via Debreceni Egyetem)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!