Papageno Radio
Blogok Kárpát Fesztivál Rangos fellépőkkel és Mozart műveivel indul az I. Kárpát Fesztivál

Rangos fellépőkkel és Mozart műveivel indul az I. Kárpát Fesztivál

A 2021-ben első alkalommal megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál nyitókoncertjén Mozart különleges darabjai csendülnek fel a Kárpát-medence különböző tájain született művészek előadásában: a fellépők között szerepel a fesztivál megálmodója és művészeti vezetője, Bonnyai Apolka zongoraművész, valamint Balog József, Sümegi Eszter, Dalibor Karvay, Volodia Mykytka és Hollerung Gábor vezényletében a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar is.

„Mi mást választhatna egy hagyományteremtő céllal létrehozott nemzetközi fesztivál a nyitó hangversenye programjául, mint annak a zseninek a műveit, aki már nevében is Isten szeretetének üzenetét hordozza: Amadeus”.

Szeptember 21-én, a Zeneakadémián négy Mozart-mű hangzik el: „az emberi lélek belső harmóniára és felvilágosodásra törekvésének” allegóriájaként (D. Koenigsberger) is értelmezett daljáték, A varázsfuvola nyitánya adja meg emelkedettségével a koncert alaphangulatát, majd megismerhetjük a hangnemben előbbivel megegyező Esz-dúr sinfonia concertante hegedűre, brácsára és zenekarra K. 364 című művet, melynek brácsa szólamát a szerző bizonyára magának szánhatta. A darab lassú tétele az ifjú Mozart édesanyja elvesztése miatt érzett mély fájdalmát és egy szerelmi csalódás lehangoltságát tükrözi.

A koncert zárószáma a szintén Esz-dúr versenymű két zongorára K. 365, amelyet a Figaro házassága című opera buffából a Grófné III. felvonásbeli áriája előz meg, mely a csalódottságból és elkeseredettségből az újraéledő szerelem és a remény magasságába tör.

Amint az a nyitóhangverseny kapcsán is látható, Wolfgang Amadeus Mozart „egyik igen gyakran használt hangneme az Esz-dúr”, mely „a szeretet, az áhítat és az istennel folytatott szomorú párbeszéd hangneme”, és „három bé-jével a szentháromságot fejezi ki.”[1]

A Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál magas színvonalú művészi törekvéseit a nyitókoncert kiváló szólistáinak jelenléte is aláhúzza: Balog József zongoraművész több mint 1000 koncertet adott szólistaként és kamarazenészként a világ 3 kontinensének több mint 25 országában.

A standard zongoristarepertoár mellett szívesen játszik kevésbé ismert remekműveket, kortárs zenét és jazz inspirálta klasszikus zenét, és nevéhez fűződik megannyi kortárs zenei mű bemutatása is.

Bonnyai Apolka zongoraművész szintén számos ösztöndíj és nemzetközi zenei verseny nyertese, neves fesztiválok fellépője, 2001 óta a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium zongora főtárgy szakos művésztanára.

Ide kapcsolódik:
Bonnyai Apolka: „A Kárpát Fesztivál az itt élők egyediségét mutatja meg”

Dalibor Karvay hegedűművész aktív koncertkarrierje mellett 2014 óta a Bécsi Zene- és Művészeti Egyetem hegedűprofesszora, 2020-ban pedig kinevezték a Bécsi Szimfonikus Zenekar első koncertmesterévé.

Volodia Mykyta brácsaművész ukrán zenészcsaládból származik. Szólistaként és a Karol Szymanowski Vonósnégyes alapító tagjaként több mint 40 ország legrangosabb koncerttermeiben lépett fel.

Sümegi Eszter szoprán a Magyar Állami Operaház egyik vezető magánénekesnője. Eddigi pályáján több mint harminc főszerepet énekelt. Nemzetközi karrierje 1993-ban kezdődött, amikor Ines szerepét énekelte Donizetti A kegyencnőjében, Luciano Pavarotti szakmai irányításával. Munkásságát 2018-ban Kossuth-díjjal ismerték el.

Az est zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus együttese. Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, érdemes művész irányításával a zenekar rövid idő alatt előkelő helyet vívott ki magának a zenei életben. sokoldalúságát igazolja a széles repertoár, mely a klasszikustól a kortárs és jazz-zenén keresztül a popig és a filmzenéig terjed.

Ide kapcsolódik:
Az eszterházai baryton-kultusz elevenedik meg a Kárpát Fesztiválon

Az emelkedett nyitókoncert méltó bevezetője a Kárpát-medencei Komolyzenei Fesztivál további programjainak, de nem csupán az elkövetkezendő hangversenyeknek ad ünnepélyes felütést, hanem a mesterkurzusoknak, a zenetudományi konferenciának és az első alkalommal meghirdetett Kárpát-medencei Nemzetközi Zongoraversenynek is lélekemelő előkészítője lehet.

[1] https://apps.lfze.hu/netfolder/PublicNet/Doktori%20dolgozatok/gulyas_emese/disszertacio.pdf

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!