Papageno Radio
Blogok Képzőművészeti Aktuál Ötévnyi alkotótábor művei a Project833 Művésztelep Fotóworkshop kiállításán

Ötévnyi alkotótábor művei a Project833 Művésztelep Fotóworkshop kiállításán

A Csongrád Galériában került megrendezésre idén júniusban a Project833 alkotótábor – tavaszi fotóworkshop – első 5 évét bemutató kiállítás, amely a több év összefoglalását, a workshopok sokféleségét mutatta be. 2017-ban indult az alkotótelep Sztanó Zsuzsanna (tervezőgrafikus) és Kovács Gyula A. (intermédia művész) szervezésében, évente két alkalommal, tavasszal és ősszel a Csongrádi Művésztelepen.

A tavaszi tábor a technikai képen keresztül foglalkozik különféle tematikákkal, ezek a technikák az utóbbi években ismét népszerűvé váltak, azonban az workshopok lehetőséget adnak sokkal régebbi és kevésbé ismert kísérletező módszerek kipróbálására is. Együtt dolgozó, közös és időigényesebb munka kész termékeit mutatta meg a tárlat.

A kiállító művészek az elmúlt években résztvevő alkotók közül kerültek ki: Botos Martina, Donka Gergely, Fodor Dániel János, Héjja János, Hoóz Anna, Jeneses Ádám, Kophelyi Dániel, Kovács Gyula A., Neogrády-Kiss Barnabás, Novák Dániel, Orosz Fanni, Palaga Nikolett, Pólya Zsombor, Szekeres Agnus, Szécsényi-Nagy Lóránd, Sztanó Zsuzsanna munkái szerepeltek a tavaszi workshopokat összefoglaló mini-jubileumi kiállításon.

Project833 Művésztelep Fotóworkshop kiállítási enteriőr, Művelődési Központ és Városi Galéria Fotó: Kovács Gyula A., Neogrády-Kiss Barnabás
Project833 Művésztelep Fotóworkshop kiállítási enteriőr, Művelődési Központ és Városi Galéria Fotó: Kovács Gyula A., Neogrády-Kiss Barnabás

Eltérő camera obscura képek tettek kísérletet a tér leképezésére, külső környezeti folyamatok megörökítésére és sokféle fotogram megközelítés foglalkozott a természeti jelenségek és élmények rögzítésével. Klasszikus analóg fotográfiák készültek égi pólusok megfigyeléséről, digitális nyomatokon keresztül láthatóvá váltak hangok és ritmusok, videóból rögzített vhs-t megidéző képek mosták össze a valóság és a szimuláció egyes elemeit.

Ide kapcsolódik:
Bácsi Barnabás: „Nem akarok kompromisszumokat kötni médium tekintetében.”

Performatív jelenségek, konceptuális képalkotási módszerek, akció dokumentáció és egy háló objekt is helyet kapott a kiállított munkák között, létrehozva egy vizuális mezőt, egy eltérő képi síkot.

Project833 Művésztelep Fotóworkshop kiállítási enteriőr, Művelődési Központ és Városi Galéria Fotó: Kovács Gyula A., Neogrády-Kiss Barnabás
Project833 Művésztelep Fotóworkshop kiállítási enteriőr, Művelődési Központ és Városi Galéria Fotó: Kovács Gyula A., Neogrády-Kiss Barnabás

Megtisztelő volt számomra, hogy lehetőséget kaptam a kiállítás megnyitására. Rendkívül meghatározó és érdekes tapasztalat volt nem alkotó személyként megismerni és látni a telep belső működését és a művészek különböző projektjei mögötti tartalmat még ilyen rövid időre is.

A már közhelyes együttlét – újra együttlét a járvány hullámai között folyamatosan újraértelmeződik és nagy hatást gyakorol az alkotói folyamatokra, hiszen szükség van inspiráló közegre, intenzív alkotói együttlétre és az ehhez kapcsolódó kutatásokra, képzésekre, önfejlesztésre, személyes innovációkra.

Ide kapcsolódik:
„Meg akartam mutatni azt, ami bennem maradt” – Interjú Bohus Réka képzőművésszel

Ezen átmeneti közeg adta lehetőségeknek köszönhetően, a látszólag természetes és mesterséges közeg határán az alkotók komplex választ adnak arra, hogy ez az együtt töltött idő miként hat munkájukra, az őket foglalkoztató témákra, aztán mindez hogyan hat vissza a helyszínre, ahol a projektek készülnek.

Szécsényi-Nagy Lóránd: Egy szimuláció képei - analóg videóból rögzített képek - részlet a sorozatból
Szécsényi-Nagy Lóránd: Egy szimuláció képei – analóg videóból rögzített képek – részlet a sorozatból

Külső környezetünk és életterünk folyamatosan váltakozik a természettel együtt és ezek a folyamatos átalakulások mindig új lehetőséget adnak a felfedezésekre. Például a négy fal közé száműzetés alatt sokak számára ismét fontossá vált a szabadban való időtöltés, kapcsolatteremtés a tájjal vagy éppen csak azzal a térrel, amelyben tevékenykednek. Megfigyelni minden jelenségét, alkotóelemét, szereplőjét és akár a saját benne elfoglalt helyzetet, kiszakadva a mindennapi kontextusból egy elmélyült munkát eredményezve. Áttétes, nem direkt módon leképező módszereknek köszönhetően a kiállított munkák témaköre és megvalósítási módja nem fogható egyetlen keretbe vagy jelentésbe, olyan tapasztalások ezek, amelyek nem jelölnek ki egyetlen helyes néző- vagy fókuszpontot.

Donka Gergely: Az ártérben hagytam I,II,III. - fotogram
Donka Gergely: Az ártérben hagytam I,II,III. – fotogram

Az alkotásokat eltérő közegekre, területekre reflektálnak, a kontextust és technikát hangsúlyozzák, kiemelve a közeget – vagy olyan részleteket amelyekre eddig nem fordítottunk kellő figyelmet – az eddigi csupán háttéri szerepből, így azok önmagukként nyilvánulnak meg.

Az idei tervek között szerepel még a Project833 Művésztelep Fotóworkshop kiállítás bemutatása Budapesten is, szeptember közepén Csongrádon egy erdőben rendezett esti/éjszakai bejárás, ahol helyspecifikus installációk lesznek láthatóak, illetve október elején az évi második, őszi program és kiállítás.

Neogrády-Kiss Barnabás: Egy kopár hegyvidék - részlet a sorozatból, analóg fotó a Project833 Művésztelep Fotóworkshop kiállításán
Neogrády-Kiss Barnabás: Egy kopár hegyvidék – részlet a sorozatból, analóg fotó – Project833 Művésztelep Fotóworkshop kiállításán

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!