Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog 70 éves a Magyar Rádió Énekkara - Liszt Koronázási miséjével ünnepelnek

70 éves a Magyar Rádió Énekkara – Liszt Koronázási miséjével ünnepelnek

Liszt Ferenc Koronázási miséje hangzik el a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Rádió Énekkara május 9-i hangversenyén. A koncertet 19.30-tól élőben közvetíti a Bartók Rádió, május 12-én 21 órától pedig az M5 kulturális csatornán felvételről lesz látható.

- hirdetés -

„A Magyar Rádió Énekkara egészen különleges együttes, fénylő csillaga és egyik legfontosabb műhelye a magyar zenei életnek” – hangsúlyozta Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója, a Bartók Rádió csatornaigazgatója.

- hirdetés -

Hozzátette: nemcsak a mögötte lévő, felejthetetlen sikerekkel teli 70 éves múlt teszi azzá, hanem „az a színgazdag, érzékeny, kifinomult előadásmód, az a zenei intelligencia és igényesség, amely a megalakulása óta jellemző rá, és amelynek vallom, hogy nincs párja”.

Devich Márton kiemelte, hogy a Rádiókórus nemzeti kincs, amelyre nagyon kell vigyáznunk és amelyre igen büszkék lehetünk.

„A járvány megpróbált árnyékot vetni a 70 éves jubileumra, de a kórus nem hagyta magát és akkor is kiállt énekelni, örömöt szerezve, élményt és reményt adva az embereknek, amikor a legnehezebb pandémiás időszakok voltak. Ez is megmutatta, hogy ennek az együttesnek milyen nagy szíve van” – jellemezte a kórust az ügyvezető igazgató.

Hozzáfűzte: bár a jubileumi koncertet sajnos még mindig közönség nélkül tudják csak megrendezni, az M5 kulturális csatorna segítségével együtt ünnepelhet az ország és a zenei élet a Magyar Rádió Énekkarával.

Az ünnepi hangversenynek a Pesti Vigadó ad otthont, ahol az énekkar Liszt Ferenc Koronázási miséjét adja elő a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagjaival kiegészülve. Az esten átadják Az évad énekkari művésze elismerő oklevelet, valamint elbúcsúznak a nyugdíjba vonult kollégáktól.

Ide kapcsolódik:
Pad Zoltán: „Jó helyzetben vagyunk, ha a minőségről kell számot adnunk”

A 1950-ben alakult Magyar Rádió Énekkara a 2020/2021-es évadban ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. A világhírű kórus repertoárja felöleli a klasszikus kórusmuzsika minden területét, beleértve az a cappella kórusműveket, az opera- és oratóriumirodalom remekműveit a reneszánsztól napjainkig.

Koncertjeiken a klasszikus és kortárs zeneszerzők művei egyaránt szerepelnek, így a legnevesebb magyar szerzők, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Ligeti György, Kurtág György, Eötvös Péter, Vajda János, Orbán György szerzeményei is. Hetven éves fennállása alatt az énekkar közreműködésével számos rádió- és televíziófelvétel, valamint több mint 80 lemez készült.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.