Papageno Radio
Blogok Kreatív Európa történetek Future Songwriting: egy projekt a jövő kreatív generációiért

Future Songwriting: egy projekt a jövő kreatív generációiért

„Mit tudnak az emberek általában az Artisjusról? Jogdíjat szedünk be, és ezt kifizetjük a zeneszerzőknek, dalszövegíróknak. Emellett azonban pár éve a zenei élet aktív résztvevői próbálunk lenni” – mutatta be az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda szerepét Szűcs Péter, a szervezet marketing-kommunikációs és PR-munkatársa.

Az Artisjus viszonylag nagy, 200 fős szervezet, amely egyesületi formában működik, és a magyar zenei alkotók szerzői jogi képviseletét látja el. Tagja a nemzeti jogvédő irodákat összefogó világszervezetnek, a CISAC-nak (International Confederation of Societies of Authors and Composers), itt találkoztak a finn jogvédő szervezettel, a Teostóval is. Tőlük származik a Future Songwriting projekt ötlete, amiből egy finn próbaverzió után nemzetközi együttműködésben, többek között az Artisjus részvételével született meg a Kreatív Európa programhoz benyújtott sikeres pályázat.

„A konzorciumnak több lába van, jogkezelők és művészeti egyetemek vesznek részt benne összesen hat országból. Ez egy komplex edukatív projekt, a hangsúly a gyakorlaton, a közös alkotáson és dalszerzésen van” – mondta Szűcs Péter a Future Songwritingról. A projekt honlapján már most is hallható néhány dal, amelyet a foglalkozásokon részt vevő gyerekek írtak, és még tervben vannak további megjelenések is. „Azon túl, hogy diákoknak szól, a jövőre is gondolni kell, ezért a jelenlegi és a leendő zenetanárokra is hatni szeretnénk. Ezért az Artisjus 2019 novemberében tanári tréninget szervezett, ahol általános és művészeti iskolában tanító zenetanárok, valamint óvodapedagógusok találkozhattak a finn ötletgazdákkal, és megismerhették a kreatív zenealkotási folyamat módszerét.” A rendezvény kapcsán minisztériumi egyeztetésre is sor került a finn koordinátorok és az EMMI munkatársai között.

A partnerek között remekül működik a munkamegosztás, minden szervezet a saját profiljának megfelelő tevékenységet végez a projektben. Az Artisjus a tanári tréning megszervezésén felül a projekt teljes kommunikációjáért felel, így ők kezelik a honlapot és a közösségimédia-felületeket, híreket publikálnak, valamint egy kiadványt is készítettek a projektről. Feladataikban alvállalkozóként a Hangvető csapata segíti őket.

Kreatív Európa - fotó: Artisjus
Kreatív Európa – fotó: Artisjus

Szűcs Péter a sikeres nemzetközi együttműködés egyik titkát is elárulta: találni kell egy jó projektmenedzser-programot, ahol minden partner számára hatékonyan lehet kezelni a belső kommunikációt – de ez persze csak az első lépés. „A finn jogkezelő egy nagyon jó projektmenedzsert delegált, aki kézben tartja a dolgokat, időben figyelmezteti a partnereket az aktuális adminisztratív feladatokra. Ez nagyon megkönnyíti a nemzetközi együttműködést. Hamarosan lezárul a projekt, ez nagyon sok papírmunkával jár, de egyenesben vagyunk mindennel. Azt látom, hogy most már úgy működik a partnerség, mintha egy szervezethez tartoznánk” – számolt be a pozitív tapasztalatokról az Artisjus munkatársa.

Elmondása szerint a folytatáson is gondolkodnak, bár konkrétumok egyelőre még nem merültek fel. „Az Artisjusnak ez volt az első európai uniós projektje, sokat tanultunk belőle. A következő alkalommal már biztosan könnyebben vennénk az akadályokat, és jó volna látni a Future Songwriting hatását, a következő lépcsőfokot is, hogy hova fut ki a projekt.”

Kreatív zeneíró workshop Finnországban - fotó: Artisjus
Kreatív zeneíró workshop Finnországban – fotó: Artisjus

Most még azonban elsősorban a jelenre koncentrálnak: néhány hónappal meghosszabbították a projektidőszakot, így bepótolhatják a koronavírus miatt elmaradt programokat: a gyerekeknek szóló workshopokat, dalszerző alkalmakat. Ha ez sikerül, a honlap is további kreatív tartalmakkal bővülhet majd.

A cikk a Kreatív Európa történetek 2018-2020 című kiadványban jelent meg.

kreatív európa

  • A Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.
  • A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Filmintézet és az Európai Bizottság.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!