Papageno Radio
Blogok Kreatív Európa történetek Európai zenei híd, gödöllői hídfővel

Európai zenei híd, gödöllői hídfővel

A 2021-ben a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Gödöllői Szimfonikus Zenekar alapítványa vezeti a Music Bridge (Zenehíd) együttműködést, amely Európa öt országának hét szervezetét köti össze. Nagyzenekari és kamarakoncertek, fiatalok zenei nevelése, szakmai programok és nemzetközi tudáscsere – ezt mind tartalmazza a Music Bridge gazdag, kétéves programja.

Az eredetileg a gödöllői zeneiskola tanáraiból alakult zenekar a város komolyzenei életének meghatározó szereplője, alapítványi fenntartású együttesként azonban szinte állandó forráshiánnyal küzdött. Az alapítvány különböző pályázatok segítségével és egyre tágabb körben végzett közművelődési tevékenységével tudja biztosítani a szakmai munka működési hátterét. „Az európai uniós pályázathoz is ezen az úton jutottunk el – mondta Ferenczi Anna zenepedagógus, a Music Bridge projekt kezdeményezője. „Egy korábbi TÁMOP-pályázat keretében indultak el azok az értékes zenét közvetítő, közönségnevelő programjaink, amelyek során iskolákba és különböző vidéki helyszínekre látogattak el a zenekari tagokból álló kamaraegyüttesek.” Ez volt a kiindulási pont az európai együttműködési projekthez.

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány bátran vállalta azt, amit a magyar szervezetek közül nem sokan tesznek meg a Kreatív Európa programban: koordinátorként pályázott a Music Bridge megvalósítására. Először Gödöllő testvérvárosaiban kerestek és találtak egy-egy partnerszervezetet: a beregszászi Pro Cultura Subcarpathicát, a csíkszeredai Csíki Kamarazenekart és a dunaszerdahelyi Talentum Polgári Társulást. A projektben további két magyar szervezet, a Talamba Ütőegyüttes és a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekar vesz részt partnerként. Az első két próbálkozás ugyan nem járt sikerrel, de ezek tanulságaira építve harmadszor is benyújtották a pályázatot – és ezúttal el is nyerték a támogatást.

Music Bridge
Music Bridge – fotó: Lacsny Katalin – Váraljai János

„Ameddig csak a szomszédos országokra koncentráltunk, addig hiányosságként szerepelt a bírálatban, hogy földrajzilag korlátozott a projekt. Ennél nagyobb lefedettségre kellett törekednünk” – mondta Gerhát Szilvia projektmenedzser. A csíkszeredai zenekaron keresztül sikerült a francia Le Baroque Nomade kamaraegyüttest is bevonni az együttműködésbe.

A projekt keretében szimfonikus zenekari koncerteket, szakmai konferenciákat, partnertalálkozókat, nemzetközi zenei kurzusokat és ifjúsági hangversenyeket szerveznek. 2020 tavaszán műhelytalálkozót is tartottak Gödöllőn helyi pedagógusok számára, akik hasznos visszajelzéseket adtak a zenekar ifjúsági programjának tervezéséhez. A nemzetközi együttműködés egyik kiemelt eseménye a Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából rendezendő koprodukció a Csíki Kamarazenekarral, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, Horváth Gábor vezényletével.

„Szakmailag nyitást jelent és sok lehetőséget ad a projekt, de más vonal, mint amin korábban mozgott a zenekar, hiszen nem nagyzenekari koncertekről van szó elsősorban. A formálódó Nemzeti Komolyzenei Stratégia céljaival összhangban mi is arra törekszünk, hogy minél több embert elvezessünk az értékes zene szeretetéhez” – árulta el Ferenczi Anna.

Music Bridge
Music Bridge – fotó: Lacsny Katalin – Váraljai János

A Music Bridge egyik eredménye, hogy megerősödtek a kis együttesek: az egyes hangszercsoportokból kamaraegyüttesek alakultak, és egyre több zenekari tag próbálja ki magát új szerepben, amikor óvodásoknak vagy iskolásoknak beszél a zeneművekről. A támogatás azt is lehetővé tette, hogy a StreamArt TV-vel szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki, így komolyzenei felvételek és oktatófilmek is készülnek a koncertekről. Ezek közül néhányat már a Hatoscsatorna közösségi televízió adásában is láthatott a közönség.

Az adminisztráció Gerhát Szilvia és Kecskés József alapítványi titkár feladata. „A papírmunka száraz, persze, de ez minden projektnek része, valahogy meg kell birkózni vele. Sokszor lélekölő munka, a szakmai rész sokkal szebb, de megéri, mert tudjuk, hogy valami szép dolgot támogatunk vele.”

A 2020-as év nem kedvezett a nemzetközi együttműködéseknek. A világjárvány a gödöllői alapítványnak és partnereiknek is sok nehézséget okozott. A programok, cserekapcsolatok jelentős részét el kellett halasztaniuk, de bíznak benne, hogy mindent be tudnak pótolni egy későbbi időpontban.

A cikk a Kreatív Európa történetek 2018–2020 című kiadványban jelent meg.

 

A Kreatív Európa Irodák hálózata minden, a Kreatív Európa programban résztvevő országban, így Magyarországon is jelen van. Munkatársaink örömmel állnak a pályázók rendelkezésére a programmal kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a külföldi partnerkeresésben.

 

A Kreatív Európa Nonprofit Kft. az Európai Unió Kreatív Európa programjának hivatalos magyarországi koordinátora, fő támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Filmintézet és az Európai Bizottság.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!