Papageno Radio
Blogok Liszt Nemzetközi Zongoraverseny Csabay Domonkos és Kovács Gergely jutott tovább a Liszt-versenyen

Csabay Domonkos és Kovács Gergely jutott tovább a Liszt-versenyen

Szeptember 15-én a második fordulóval folytatódik a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny. A versenyt tízen folytathatják, köztük Kovács Gergely és Csabay Domonkos.

A versenyre továbbra is élőben követhető a Papageno Facebook-oldalán. Kovács Gergely várhatóan 13.30-kor, Csabay Domonkos pedig 16.30-kor kerül sorra. A második fordulóra továbbjutott 10 versenyző névsora és beosztása ide kattintva érhető el.

Kovács Gergely 2014 és 2017 között végezte BA képzését a Zeneakadémián Nádor György és Eckhardt Gábor irányításával. 2015-ben a Nemzetközi Paloma O’Shea Zongoraversenyen a legjobb húsz közé jutott Spanyolországban, Santanderben, a World Piano Teachers Association nemzetközi zongoraversenyén pedig nagydíjat nyert. 2016-ban Izraelben játszott a jeruzsálemi Zeneakadémián, koncertjét az elhunyt Kocsis Zoltán emlékének dedikálva, majd 2017-ben a barcelonai Maria Canals Nemzetközi Zongoraverseny különdíjasaként koncertezhetett Barcelonában.

2017 és 2019 között elvégezte a mesterképzést a Zeneakadémián Némethy Attila és Réti Balázs vezetésével. Koncertezett Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Erdélyben, Indonéziában és New Yorkban. 2018-ban a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen 2. díjat nyert, az első díj nem került kiosztásra. Ezt követően Junior Príma díjjal jutalmazták.

A Bank of China ösztöndíjasai közé választotta 2018-ban, 2019-ben pedig Fischer Annie ösztöndíjjal jutalmazták. Mester diplomakoncertjét 2019. április 2-án tartotta a Zeneakadémia Nagytermében, melyen a Solti György Kamarazenekar közreműködött Hamar Zsolt vezényletével. Ezután a Pennsylvania-i Lancaster Internation Piano Festival ösztöndíjasa. 2019 szeptemberében szólóesttel bemutatkozhatott a New York-i Carnegie Hallban.

2019–2020 között a Zeneakadémia Zongora Szólista Mesterképzésének hallgatója Dráfi Kálmán növendékeként. A Zeneakadémia hagyományt teremtő Újévi Nyitányának fellépője 2019-ben és 2020-ban, mely utóbbit a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával adhatta, és az M5 csatorna műsorára tűzte számos alkalommal. 2020-ban átvehette a Cziffra Fesztivál Tehetség-Díját.

Csabay Domonkos 1990-ben született Budapesten. 2014-ben szerezte meg kitüntetéses zongoraművészi mesterdiplomáját a Zeneakadémián, Kemenes András és Lantos István professzorok növendékeként. 2015-ben zenetanári képesítést szerzett ugyanitt, szintén kitüntetéssel. Tanulmányai során a salzburgi Mozarteum hallgatójaként Rohmann Imrénél is tanult, jelenleg Angliában, a birminghami Conservatoire-ban posztgraduális képzésben vesz részt a Joseph Weingarten Alapítvány ösztöndíjával, tanárai John Thwaites és Pascal Nemirovski.

Számos országban lépett fel fesztiválokon, 2007-ben a brüsszeli Musica Mundi, 2013-ban az Egyesült Államokban a pennsylvaniai Lancaster Piano Festival, 2015-ben az észak-hollandiai International Holland Music Sessions fesztiválok meghívott művésze volt. Koncertezett szólóban vagy kamarapartnereivel Finnországban, Romániában, Ausztriában, Szlovákiában, Svájcban, Angliában, Franciaországban. 2015-ben szólóestet adott a Római Magyar Akadémián. Budapesten fellépett többek között a Zeneakadémia és a Müpa nagytermében, a Budapest Music Centerben, a Régi Zeneakadémián, az Operaházban. Részt vett olyan művészek mesterkurzusain, mint Boris Berman, Jerome Lowenthal, Martino Tirimo, Idil Biret, Christian Blackshaw, Andreas Fröhlich, Itamar Golan, Kocsis Zoltán, Robert Levin, Igor Levit.

2016-ban első díjat nyert az Amy Brant Nemzetközi Zongoraversenyen Birmingham-ben. Korábban a Wales International Piano Festival-on zongorakísérői versenyt nyert, 2013-ban pedig a budapesti Weiner Leó Kamarazene verseny győztese volt Kruppa Bálint hegedűművésszel. A 2016-os budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny középdöntőjébe jutott.

2016-ban és 2019-ben Fischer Annie Ösztöndíjban részesült. Ugyanebben az évben elnyerte a Junior Prima díjat.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!