Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Madridi mozaikok Muráti Lili, aki spanyol nyelven is karriert tudott építeni

Muráti Lili, aki spanyol nyelven is karriert tudott építeni

Muráti Lili ünnepelt színésznőként kényszerült emigrációba a második világháború után, Madridban kezdett új életet. Spanyolországban ismét karriert épített, társulatot alapított, több mint félszáz színdarabban szerepelt és a filmezést is folytatta.

- hirdetés -

A harmincas-negyvenes évek ünnepelt színésznője, Muráti Lili (1912-2003) és férje, a rendező, színházigazgató Vaszary János (1899-1963) kalandos bujdosás és menekülés után keveredett Madridba. Magyarországot a második világháborút követően kellett elhagyniuk, mivel a kommunista rezsim nyilas kollaboránsnak nyilvánította a házaspárt. Madridban először Marosy Ferenc „királyi követ” támogatásával a magyar nyelvű rádióműsort készítettek, közben Muráti rövid idő alatt megtanult spanyolul és nekilátott színésznői karrierje újjáépítéséhez.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
„Hazai színművészetünk lapossarkú, angolszoknyás, citrom-fanyar, whisky-izű büszkesége” – Muráti Lilire emlékezünk

Újrakezdés spanyolul

Muráti Lili az első spanyol színpadi sikerét 1948-ban aratta a Barbara című darabban a madridi Teatro Infanta Isabel színpadán, majd kivételes tehetségének és eleganciájának köszönhetően hamarosan már divatos színésznőként emlegették új hazájában. Saját társulatot alapított, amelynek olyan tehetségek is tagjai voltak, mint Ángel de Andrés és Emilio Gutiérrez Caba. Gyakran turnéztak az országban, felléptek Barcelonában, Zaragozában, Valenciában és Mallorcán is.

Muráti Lili az első spanyol sikereit a madridi Teatro Infanta Isabelben aratta. - Fotó: Marton Ildikó/KultúrExpressz
Muráti Lili az első spanyol sikereit a madridi Teatro Infanta Isabelben aratta. – Fotó: Marton Ildikó/KultúrExpressz

Az általuk előadott darabok közül továbbra is többet férje, Vaszary János írt. Voltak köztük már régebben, magyarul is bemutatott művek, mint az Egy angyalt vettem feleségül és A pénz nem boldogít, illetve újabb alkotások is, mint az El corderito verde (A zöld bárányka), a La sinceridad (Az őszinteség) vagy a ¡Te haré feliz! (Boldoggá teszlek!).

A El Corderito Verde című színdarab programja - Forrás: todocollecion.net
A El Corderito Verde című színdarab programja – Forrás: todocollecion.net

„Finom és bájos, hullámzó és eleven, mint egy balettáncosnő, napról-napra hódítja meg a barcelonaiak csodálatát és szeretetét” – írta róla az El Noticero Universal című lap 1950-ben. Az elkövetkező évtizedekben főleg komédiákban és musicalekben játszott, egy spanyol adatbázis szerint összesen 65 darabban.

A színház mellett a filmvásznon is újra megcsillogtatta tehetségét: A kikötő Tenerifén (Escala en Tenerife, 1964) című filmben az ötven körüli díva ugyanazzal a régi mosollyal és eleganciával szívja szipkáját, mint amit a magyar közönség már évtizedekkel hamarabb megismert a hazai mozikban.

Alább részlet a A kikötő Tenerifén (1962) című filmből. Muráti Lili Lucia Wilson szerepében látható olajzöld ruhában, kalapban, szipkával a kezében.

A nő, aki a vonat alá esett

A hatvanas években Spanyolország a külföldi filmprodukciók kedvelt forgatási helyszíne volt. David Lean filmrendező 1962-ben már ott forgatta az Arábiai Lawrence egy részét, és a Doktor Zsivágó készítésénél újra az Ibériai félszigetre esett a választása. Az olyan sztárok, mint

Omar Sharif és Geraldine Chaplin mellett a mellékszerepeket helyi színészekre bízták, így kapta meg Muráti Lili a vonat után futó, kezében gyermekét tartó nő szerepét,

akit Omar Sharif húz fel a vagonba. A forgatás során azonban Muráti futás közben megcsúszott és a vonat alá esett. Habár a jelenetet nem így tervezték, a balesetről készült felvételt benne hagyták a filmben, sőt hamarosan elterjedt a pletyka, hogy Muráti lábát amputálni kellett. A színésznő valóban megsérült, de pár hét pihenés után vissza tudott térni a forgatásra, hogy befejezze a rábízott munkát.

Részlet a Doktor Zsivágó (1965) című filmből, melyben Muráti Lili a vonat után futó nő karakterét alakította.

Akit nem nevezünk nevén

A Doktor Zsivágóban játszott szerepnek köszönhetően a magyar közönség is újra láthatta végre Muráti Lilit, a kommunista Magyarországon ugyanis még a nevét sem lehetett kiejteni évtizedekig. Huba László az 1972-es a Szenyorok és Szenyoriták című útibeszámolójában is csak név nélkül utalt a színésznőre, bár beszámolt karrierjének alakulásáról, sőt, még a magas vérnyomásáról is. Muráti ekkor már az ötszörös világbajnok agyaggalamb-lövész, Dóra Sándor felesége volt, mivel Vaszary János 1963-ban Madridban elhunyt. A színésznő először a hetvenes években látogathatott újra Magyarországra, de a rendőrség minden lépését követte.

Muráti Lili fényképe és egy róla készített karikatúra - Forrás: Képes Magyar Világhíradó és El Noticero Universal. Montázs: Marton Ildikó /KultúrExpressz
Muráti Lili fényképe és egy róla készített karikatúra – Forrás: Képes Magyar Világhíradó és El Noticero Universal. Montázs: Marton Ildikó /KultúrExpressz

A díva mellékszerepekben

Muráti Lili színészként a kilencvenes évek elejéig volt aktív Spanyolországban, a színpadi szerepek mellett mintegy húsz spanyol mozifilmben, tévéfilmben és sorozatban is feltűnt. Közülük néhány nagyon sikeres volt, bár meg kell jegyezni, hogy ezekben az idősödő Muráti főleg mellékszerepeket alakított. Legfontosabb filmjei A Carola nappal, Carola éjjel (1969) Doctor, me gustan las mujeres, ¿es grave? (Doktor, a nőket szeretem. Ez súlyos? 1973), Historia de ‘S’ (‘S’ története, 1978) és a Diario de invierno (Téli napló, 1988).

Részlet a Carola nappal, Carola éjjel (1969) című filmből. Muráti Lili Carola hercegnő kísérőjét, Franciscát alakította. Ebben a jelenetben fekete ruhában láthatjuk.

A Carola nappal, Carola éjjel című filmben Muráti Lili egy ismeretlen országból menekülő hercegnő kísérőjét, Franciskát alakította. A szerep alkalmat adott rá, hogy Muráti az egyik kezdő jelenetben magyarul is megszólaljon, sőt, spanyol színésztársai is megpróbálkoztak ezzel, bár ők csak mérsékelt sikerrel.

Muráti Lili 55 évet élt a spanyol fővárosban, 2003-ban Madridban hunyt el. Halálhíréről a legolvasottabb spanyol lapok, az El País, az ABC és az El mundo is beszámoltak.

A blog támogatója az idén 30 éves Cervantes Intézet: 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!