Papageno Radio
Blogok Marton Éva Énekverseny Egy világsiker története - 7 éve indult a Marton Éva Énekverseny

Egy világsiker története – 7 éve indult a Marton Éva Énekverseny

A hét évvel ezelőtt indult Marton Éva Énekverseny elfoglalta az őt megillető helyet a világ legnagyobb nemzetközi zenei megmérettetései között.

Az első alkalommal 2014-ben megtartott Marton Éva Nemzetközi Énekverseny mérföldkőnek számított a rendező Zeneakadémia és a névadó világhírű művésznő számára egyaránt. Létrejöttének feltételeit az intézmény 2013-ra befejeződött rekonstrukciója teremtette meg, ekkor bővült professzionális rendezvényszervezési és kommunikációs csapattal a Zeneakadémia. Legelső, saját fejlesztésű és rendezésű nagyszabású zenei versenye beteljesítette az egyetem egykori növendékének és Professor Emeritájának régi álmát.

Az első megmérettetésre 150 énekes nevezett harminchét országból. A Marton Éva vezette válogató bizottság összesen 77 énekest – köztük 11 magyar fiatalt – tartott érdemesnek arra, hogy az élő fordulókban is megmutathassa tudását, tehetségét. A hazai és a nemzetközi operaélet legbefolyásosabb szereplőiből áll nemzetközi zsűri egyhangúlag Vörös Szilviának ítélte az I. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny nagydíját, az első díjat a huszonkilenc éves romániai bariton, Alexandru Aghenie vihette haza, a másodikat és a közönségdíjat Tetyana Zsuravel ukrán szoprán, harmadik helyen pedig Marcelina Beucher lengyel szoprán végzett.

A két év elteltével meghirdetett II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre huszonöt ország száznál is több fiatal művésze jelentkezett, közülük 18 nemzet képviseletében 48 fiatal énekes érkezett Budapestre. A verseny nagydíját és a közönségdíjat a fehérorosz basszus, Alexander Roslavets nyerte el. Az első helyezést a mongol bariton, Ankhbayar Enkhbold kapta, a másodikat az egyetlen döntőbe jutott magyar versenyzőnek, a szoprán Horti Lillának ítélte a zsűri, míg a harmadikat a lengyel szoprán, Lucyna Jarzabek érdemelte ki. A 2018-ban harmadjára megrendezett verseny iránt száznegyvenöt jelentkező érdeklődött, a nagydíjat Galeano Salas mexikói-amerikai tenor nyerte, az első díjat Badral Chulunbaatar mongol bariton, a másodikat a szoprán Ádám Zsuzsanna, a harmadikat Juliia Muzychenko orosz szoprán.

Ide kapcsolódik:
Élőben a IV. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyről

A verseny 2018-ban hivatalosan felvételt nyert a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségébe (WFIMC). A 2019 őszén negyedik alkalommal meghirdetett verseny kampánya új megközelítésekre, a legkorszerűbb elemekre és a közösségi oldalak lehetőségeinek professzionális kihasználására épült, ezért az előző évekhez képest nagyságrendekkel több, 255 fiatal művész adta be jelentkezését. A Marton Éva vezette előzsűri – amelyben Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes, valamint Kocsár Balázs Liszt-díjas karmester, érdemes művész vett részt – olyan magas színvonalúnak értékelte az online jelentkezéseket, hogy a korábbiaknál több, 116 tehetséget juttatott tovább, közülük mintegy 70-en állnak majd pódiumra.

A Marton Éva Nemzetközi Énekverseny tehát mára rangos megméretéssé vált: már Afrikából, Ausztráliából és Dél-Amerikából is érkeznek jelentkezők. Idén is szopránok és baritonok érdeklődtek a legtöbben, de különleges, ritka hangfajok képviselőit is hallhatjuk majd: bemutatkozhat az elődöntőben kontratenor és kontraalt is.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!