Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Művészetek Völgye Szabó Marcell és az orosz lélek

Szabó Marcell és az orosz lélek

A Művészetek Völgye programjai között július 28-án Szabó Marcell zongoraestje ad ízelítőt abból, milyen is az orosz lélek.

Orosz lélek – Szabó Marcell zongorakoncertje

július 28., 17.00 – Papageno Klasszik (Vigántpetend, római katolikus templom)

- hirdetés -

A Papageno Klasszik estjének középpontjában Prokofjev egyik legismertebb műve, a Rómeó és Júlia áll majd. A balettzene 1935-ben készült el és a szerző eredetileg más véget szánt a történetnek, mint ahogy azt Shakespeare papírra vetette. Prokofjev elképzelésében Rómeó időben értesül Júlia mérgéről, így a két főhős végül egymásra talál, szerelmük beteljesedik. A szovjet rezsimnek azonban nem tetszett a szerző elképzelése, így vissza kellett térnie az eredeti történethez.

A darabból két évvel később egy tíz tételből álló zongoraverziót készített, amit ő maga mutatott be.

- hirdetés -

Közel harminc évvel korábban, 1908-ban Debussy megírja hét tételből álló Gyermekkuckó-szvitjét. A művet két és fél éves lányának, Emmának ajánlja, amelyben mindegyik tétel a gyermeki lelkivilágra reflektál.

Szintén a Gyermekkuckó “szülővárosában”, Párizsban születik Chopin utolsó balladája, az op. 52-es f-moll. A balladát mint zenei műfajt Chopin alkotta meg (később Liszt és Brahms is előszeretettel nyúlt e műfajhoz) és bár Chopin konkrét programot nem fogalmazott meg a négy kompozícióhoz, Adam Mickiewicz költeményei nagy hatással voltak rá. Mindközül a legsötétebb és a legdrámaibb a koncerten elhangzó utolsó f-moll darab.

 

Töltsön kellemes pillanatokat a Művészetek Völgyében a Papagenóval. A programokért kattintson ide

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.