Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol November 16. - Borok és dalok

November 16. – Borok és dalok

A dal, azaz Lied a romantika egyik legjellemzőbb német ajkú zenei műfaja volt, legnagyobb mestere pedig kétségkívül a klasszicizmus és romantika korszakainak határán alkotó zeneszerző, a mindössze 31 évet élt Franz Schubert (1797-1828). 

- hirdetés -

Rövidke élete alatt is hatalmas életművet hagyott hátra, több száz verset ültetett át zenére, dalciklusai a mai napig a klasszikus zenei repertoár kedvelt darabjai. A Szép molnárleány és a Téli utazás a német dalirodalom csúcsainak számítanak, újra és újra különböző értelmezésekre buzdítva az előadókat.

- hirdetés -

Termékenység ide vagy oda, sajnálatos módon 20-as évei közepén Schubert is elkapta a szifiliszt, és tünetei az évek során elhatalmasodtak rajta, annál is inkább, mert a korban higannyal kezelték a betegséget, ami nem hogy nem segített, hanem éppen ellenkezőleg…Mindeközben mániás depresszióval is küzdött, hangulatingadozásait pedig nem segítette meg alkoholizmusa sem.

666 zongorán játszották egyszerre Schubert darabját – Videó

Kortársai feljegyezték, hogy rémesen viselkedett, amikor ivott, nem tudta kontrollálni magát, és Brahmshoz hasonlóan botrányos jeleneteket rendezett a tiszteletreméltó osztrák családi összejöveteleken. Állítólag már tinédzserkorában gyakran a pohár fenekére nézett, de egy barátja, Schober azt is megemlíti, hogy később egészen elengedte magát, és éjszakánkét végigjárta a külvárosi kocsmákat.

Azt is tudjuk, mely ital volt a komponista kedvence, egy különleges stájer nedű, a Schlicher rozé. Jómagam is kóstoltam ezt az egészen különleges, savanykás bort, mely egy bizonyos különleges szőlőfajtából, a Blauer Wildbacherből készül. A bornak a mai napig nagy kultusza van, akár Schlicher-borútra is indulhatunk.

Schubert sok egyéb mellett egy csokorra való „Trinklied”-et, azaz ivós nótát is komponált, ezek közül hallgassunk meg egyet!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X