Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol November 19. - Egy megosztó zseni

November 19. – Egy megosztó zseni

Richard Strauss egyedüli méltó ellenfele, Bach szellemi utóda, a modernizmus atyja, Paul Hindemith mestere, akit még Schönberg is tisztelt…a mai epizódban egy hazánkban talán kevésbé ismert, de annál jelentősebb zeneszerzőről, Max Regerről (1873-1916) lesz szó.

- hirdetés -

„Ez a borotvált képű szemüveges férfiú egyik legérdekesebb alakja a mai zeneszerzők gárdájának. Az élő komponisták között külön magános hely jut neki: Reger ezen a helyen egyedül van, nincs versenytársa, még epigonja se. Az ő babérjaira nem igen vágyik senki, legfeljebb a tanítványai, akik rövid ideig azt hiszik, hogy amit Reger csinál, az a legnagyszerűbb, legkomplikáltabb muzsika” – írja Jász Dezső 1910-ben a Nyugat hasábjain.

- hirdetés -

Reger és Elsa (1911)

Az évszámokból máris látszik, hogy ő sem élt hosszú életet, 43 évesen szívrohamban halt meg Lipcsében. Nagy titkot nem árulok el vele, hogy korai halálában alkoholfogyasztása – és hihetetlen munkatempója – is nagy szerepet játszott. De ez még nem minden.

Reger szigorú katolikus családban nőtt fel, pechére a szerelem egy protestáns (és elvált!) nő, Elsa von Bercken személyében talált rá, Regert viszont ez sem riasztotta el, és hosszú évekig udvarolt – az akkor még házas asszonynak. Végül sikerrel járt, a nő elvált, 1902 pedig egybekeltek, ennek viszont az lett az eredménye, hogy Regert kiátkozták, szigorú katolikus családja pedig látni sem akarta az új feleséget.

A komponista egyébként is alkoholproblémákkal küzdött, amit Elsa sem nézett jó szemmel, főleg, hogy előző férje a szerencsejáték rabja volt. Az esküvőt végül is Elsa születésnapján tartották meg, Reger ekkor komponálta op. 64-es zongoraötösét – és megígérte, hogy kevesebbet fog inni.

Reger különben Bachot tekintette szellemi atyjának, és orgonaművei, a nagy elődhöz hasonlóan a lipcsei Tamás templomban váltak igazán sikeressé.

Kompozíciós technikája nagy hatással volt az Új Bécsi Iskolára, Hindemith a zene utolsó nagy óriásának nevezte, Prokofjev lenyűgözve hallgatta.

Stravinsky kevéssé volt jó véleménnyel Regerről, ebben azonban nincs semmi meglepő, hiszen az orosz zeneszerző saját magán kívül igen kevés muzsikusról nyilatkozott elismerően…

Az alábbi, 1915-ben készült képen képen Reger éppen egy pohár tejet fogyaszt el.

Reger tejet iszik.

A lap hátulján tréfásan megjegyzi egy barátja, hogy ez a kép még biztosan remek humorforrás lesz, hiszen senki nem fogja elhinni, hogy Max valóban tejet iszik…

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X