Papageno Radio
Blogok MuzsikAlkohol Csajkovszkij rendszerint két dologhoz menekült: a zongorához vagy az alkoholhoz

Csajkovszkij rendszerint két dologhoz menekült: a zongorához vagy az alkoholhoz

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Pjotr Iljics Csajkovszkij 1840. május 7-én született Votkinszkban és 1893. november 6-án hunyt el Szentpéterváron. Az orosz romantikus zeneszerző életét végigkísérte a depresszió, melyet tudatosan alkohollal próbált enyhíteni. A sors fintora, hogy halálát vízivás okozta.

Csajkovszkij érzékeny kisgyermek volt, aki elütött generációk óta a hadszíntéren kitüntetéseket szerző, vagy magas rangú hivatalokat betöltő családjától. Szoros kapcsolata édesanyjával kitüntetett jelentőségű volt számára, így nehezen viselte, amikor falujukból 10 évesen Szentpétervárra küldték tanulni azzal a céllal, hogy ő is magas pozíciókat töltsön be a későbbiekben.

Négy év múlva szeretett édesanyja kolerában elhunyt, ez a veszteség egész életében kísértette a komponistát, depressziója ebben az időszakban kezdett kialakulni. A fiatalembernek eközben folytonos szorongást okozott homoszexualitása, melyet állandóan rejtegetnie kellett. A látszat kedvéért megházasodott, de rövidesen öngyilkosságot kísérelt meg, csupán ezt a kiutat látta a lelkét megnyomorító helyzetből.

Családi kép 1848-ból: baloldat Csajkovszkij, mellette édesanyja, testvérei és édesapja – forrás: clasica2.com

Csajkovszkij rendszerint két dologhoz menekült: a zongorához vagy az alkoholhoz. Sokszor már reggel ivással kezdte a napot, hogy megnyugtassa felborzolt idegeit. Ezt írja 1866. július 11-i naplóbejegyzésében:

Azt mondják, ártalmas, ha az ember alkohollal kínozza magát. Teljesen egyetértek. De én, egy beteg ember, tele neurózissal, nem tudok létezni e nélkül a méreg nélkül.

Miközben egyre sikeresebb zeneszerzővé vált, és hála egy nagylelkű mecénás hölgynek, bizonyos Nagyezsda von Mecknek, anyagi gondjai is megoldódtak, a komponista továbbra is állandó félelemben élt. Hogy megértsük, mennyire nehéz volt a helyzete: több olyan teória is napvilágot látott, hogy Csajkovszkijt nem kolerával fertőzött víz ölte meg, hanem az úgynevezett becsületbíróság, sőt, maga a cár kényszerítette öngyilkosságra – és miért? Pusztán nemi identitása miatt.

Végezetül pedig hangozzék el egy kellemesebb alkoholos epizód (pontosabban kettő) Csajkovszkij életéből: kétszer találkozott ugyanis a MuzsikAlkohol blogon már szóba került Johannes Brahmsszal, akivel életre szóló barátságot kötöttek, és több üveg vörösbor elkortyolgatása közben szenvedélyesen – és őszintén – vitatkoztak egymás muzsikájáról… hiába: in vino veritas.

Közeleg a karácsony, és nincs karácsony Diótörő nélkül. A felvétel abban a Marinszkij Színházban készült, ahol a balett bemutatja is volt 1892-ben:

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X