Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol November 4. - Alkohol...mérgezés?

November 4. – Alkohol…mérgezés?

A mai már-már tavaszias novemberi napon a nem kevésbé napsütötte Itália tájaira kalandozunk. Az olasz barokk egyik legnagyobb mestere, Antonio Cesti rövid élete érdekes fordulatokban bővelkedett – és ebben nem kis szerepe volt az alkoholnak.

- hirdetés -

Az 1623-ban született Cesti ugyan zenei tanulmányokat folytatott, de mégis inkább úgy döntött, szerzetesnek áll.

A zene hívó szava azonban erősebbnek bizonyult, és egyházi fogadalma mellett tovább képezte magát,

- hirdetés -

többek közt Rómában, Giacomo Carissimi szárnyai alatt. Egyházzenei művek komponálása mellett énekesként is tevékenykedett. A Mediciek támogatását élvezve egyre több világi művet komponált, ezzel a közönség tetszését – és az egyház rosszallását kiváltva. A konfliktus odáig fajult, hogy miután Cesti feddésben részesült, önként lépett ki a ferences rendből.

Hogy milyenek az olaszok? Mintha egy ügyes hegedűs egy amatőrt akarna kifigurázni

12 évig Innsbruckban tevékenykedett, de gyakran utazott vissza szülőföldjére firenzei és római fellépései okán. 1665-ben I. Lipót hívó szavára Bécsbe tette át székhelyét, és haláláig itt tevékenykedett.

No de milyen halálig?

Nem volt titok, hogy Cesti gyakori költözködései és konfliktusai erősen összefüggtek összeférhetetlen természetével – és mértéktelen alkoholfogyasztásával. Bár elterjedt a hír, hogy 46 éves korában egy ellenfele mérgezte meg, és így lelte halálát Firenzében, sokkal valószínűbbnek tűnik az a feltétezés, hogy valóban mérgezés…de alkoholmérgezés áldozata lett.

Hallgassunk bele Cesti egyik legnépszerűbb operájába, az Il pomo d’oro-ba!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.