Papageno Radio
Blogok MuzsikAlkohol Bedřich Smetana, akinek az ereiben is sör csordogált

Bedřich Smetana, akinek az ereiben is sör csordogált

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A zenetörténet leghíresebb „megsüketült” zeneszerzője kétségkívül Beethoven volt, de nem ő az egyetlen, aki erre a sorsra jutott. Bedřich Smetana neve talán sokaknak ismerősen cseng, hisz Antonín Dvořák mellett a csehek másik nagy komponistájáról van szó, mindazonáltal a Moldva szerzője életének részletei valószínűleg kevéssé ismertek a hazai zenehallgató számára.

A Pilsner Urquell szellemes reklámja Smetana süketségéről, a Moldváról… és persze magáról a sörről:

Az 1824-ben született zeneszerző apja híres sörfőzőmester volt, aki azonban tehetséges amatőr muzsikusként is működött. A kis Smetanát is korán bevezette a zene birodalmába, aki aztán nem folytatta a családi hagyományt, és a sörfőzés helyett egyre inkább a zene felé fordult. A fiú igen kicsapongó életet élt, s mivel tanulmányai miatt először Prágába, majd Pilsenbe költözött, így otthonról elszakadva minden lehetőséget megragadott, hogy az iskolapad helyett az opera, a különböző koncerttermek… no és a helyi kocsmák székeit koptassa. Hányattatott sors jutott osztályrészéül mind szakmailag, mind magánéletileg, és igazi sikereit is csak élete végén aratta, mire a szifilisz szövődményeitől (bizony…) teljesen megsüketült.

Tavaly már volt szó Az eladott menyasszony című vígoperáról, most pedig elevenítsük fel újra a vidám dallamokat, hogy ezt a napot se zárjuk keserű száj (sör) ízzel.

Promóció

X
X