Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol November 7. – Variációk egy témára

November 7. – Variációk egy témára

Kettő az egyben poszt következik, ezúttal ugyanis több operáról lesz szó. Két 19. századi szerző is visszanyúlt az 1700-as évek költészetéhez, és lecsaptak a francia Prévost Abbé regényére, így született meg Jules Massenet és Giacomo Puccini egy-egy Manon értelmezése. A két darab alapjául szolgáló szöveg maga az operai tökély: szerelem, halál, féltékenység, haldoklás-közben-elénekelt-10-perces-monológ… mi kell még?

- hirdetés -

A Met-operaközvetítések barátai nemrég láthatták Massenet viszonylag gyakran játszott operáját, a Manont, de a viszonylag Puccini Manon Lescaut-jához képest valójában csak töredéket jelent. A történet alapjában véve nyilvánvalóan ugyanaz, de a hangsúlyok máshova esnek a két szerzőnél. A darab címszereplője egy fiatal és szép lány, akit bátyja éppen a kolostor felé kísér, de egy út menti fogadóban megállva azonnal több heves udvarlója is akad (mármint Manonnak). A báty, lévén szenvedélyes kártyás, magára hagyja a lányt, és a játékterembe siet. Ezalatt ketten is ostromolni kezdik Manont, egy gazdag öregember, valamint egy – mily meglepő – szegény fiatalember.

- hirdetés -

Manon első látásra beleszeret az ifjú diákba, Des Grieux lovagba, és elszökik vele Párizsba. Az öregúr pénze azonban csábítóbbnak bizonyul, így Manon végül mégis az öregúr karjaiban köt ki. A szív szavának a pompa ellenére sem tud ellenállni, így a fiatal pár ismét egymásra talál, de sokáig nem örülhetnek, mert utoléri őket az öreg bosszúja. Manont száműzetésre ítélik, New Orleansba viszi a hajó, ahova Des Grieux is elkíséri. New Orleans sivatagos tájain bolyonganak víz után kutatva, de mindhiába. Manon végül nem bírja tovább, és szerelme karjaiban hal meg.

A csodálatos Intermezzo Puccini Manon Lescaut-jából:

Massenet 1884-ben bemutatott ötfelvonásos operája, lévén maga is francia, hűen követi Prévost Abbé történetét, melynek fő csapásvonala a francia társadalmi rétegek bemutatása volt. Ez nyilvánvalóan nem működött volna Itáliában, de Puccini amúgy is gondosan ügyelt rá, hogy műve ne hasonlítson túlságosan francia társáéra. Ez sikerült is, 1893-ban egy egészen másfajta Manont láthatott és hallhatott a közönség, érzelmekkel teli, a szereplők lelkivilágára fókuszáló darabot.

A teljes Massenet opera, aki még nem látta, most bepótolhatja:

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.