Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol November 9. – Négy tengeri közjáték

November 9. – Négy tengeri közjáték

Benjamin Britten, a 20. század leghíresebb brit (opera)szerzője nálunk minden bizonnyal legismertebb műve a Négy tengeri közjáték, amivel máris kvalifikálná magát a sorozatba, de ahogy a híres három narancsos induló esetében, itt is egy opera részletéről van szó. A mai epizódban ismét komor vizekre evezünk, hiszen a Peter Grimes következik.

- hirdetés -

Az 1830-as években játszódó operát 1945-ben mutatták be Londonban, a címszerepet Peter Pears, Britten élet- és művésztársa énekelte, de nem sokkal később Magyarországon is műsorra tűzték a komor remekművet. Az apró angol halászfaluban játszódó történet főhőse a mogorva és emellett rendkívüli módon agresszív halász, Peter Grimes, aki mellől rejtélyes módon tűnnek el fiatal segédei.

- hirdetés -

Az első kisfiú halálának kivizsgálásával kezdődik az opera, aki Peter állítása szerint egy tengeri viharban szomjan halt a halászhajóján. A falu lakói nem meglepő módon ellenszenvvel viseltetnek a férfi iránt, csak a falusi tanítónő, Peter menyasszonya, Ellen lát benne valamit, és a védelmére kel. Hamarosan újabb inasjelöltet hoznak Peternek, de az árvaházi kisfiún nem sokkal később súlyos bántalmazás nyomait lehet látni. A gyermek halálosan fél Petertől, aki a legnagyobb vihar közepén egy állítólagos halraj után eredve magával viszi a vonakodó fiúcskát.

A tragédia borítékolható, a fiú a háborgó tengerbe zuhan, holttestét másnap partra sodorja a víz. A falu lakói lincselésre készülődnek, így a közösség nyugalmazott hajóskapitánya öngyilkosságra szólítja fel Grimest, aki kievez a tengerre, és elsüllyeszti hajóját. Az élet pedig megy tovább, mintha mi sem történt volna…

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.