Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol November 9. – Négy tengeri közjáték

November 9. – Négy tengeri közjáték

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Benjamin Britten, a 20. század leghíresebb brit (opera)szerzője nálunk minden bizonnyal legismertebb műve a Négy tengeri közjáték, amivel máris kvalifikálná magát a sorozatba, de ahogy a híres három narancsos induló esetében, itt is egy opera részletéről van szó. A mai epizódban ismét komor vizekre evezünk, hiszen a Peter Grimes következik.

Az 1830-as években játszódó operát 1945-ben mutatták be Londonban, a címszerepet Peter Pears, Britten élet- és művésztársa énekelte, de nem sokkal később Magyarországon is műsorra tűzték a komor remekművet. Az apró angol halászfaluban játszódó történet főhőse a mogorva és emellett rendkívüli módon agresszív halász, Peter Grimes, aki mellől rejtélyes módon tűnnek el fiatal segédei.

Az első kisfiú halálának kivizsgálásával kezdődik az opera, aki Peter állítása szerint egy tengeri viharban szomjan halt a halászhajóján. A falu lakói nem meglepő módon ellenszenvvel viseltetnek a férfi iránt, csak a falusi tanítónő, Peter menyasszonya, Ellen lát benne valamit, és a védelmére kel. Hamarosan újabb inasjelöltet hoznak Peternek, de az árvaházi kisfiún nem sokkal később súlyos bántalmazás nyomait lehet látni. A gyermek halálosan fél Petertől, aki a legnagyobb vihar közepén egy állítólagos halraj után eredve magával viszi a vonakodó fiúcskát.

A tragédia borítékolható, a fiú a háborgó tengerbe zuhan, holttestét másnap partra sodorja a víz. A falu lakói lincselésre készülődnek, így a közösség nyugalmazott hajóskapitánya öngyilkosságra szólítja fel Grimest, aki kievez a tengerre, és elsüllyeszti hajóját. Az élet pedig megy tovább, mintha mi sem történt volna…

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X