Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol #SzárazNovember 22. - Római intrikák

#SzárazNovember 22. – Római intrikák

A mai napon az opera atyjának műhelyébe látogatunk. Claudio Monteverdi 1606-os Orfeoját, azaz a mitológiai költő, Orfeusz történetét feldolgozó művet tekintjük ugyanis az első operának. A hete most a szerző utolsó színpadi művével, az 1642-ben bemutatott Poppea megkoronázásával zárjuk.

- hirdetés -

Hogyan emelkedik fel egy kétszeresen elvált kurtizán egészen a császári trónig, hogyan iktatják ki a kor legnagyobb bölcsét, Senecát, és egyáltalán: ki mire képes a hatalomért? Alapvető politikai és egyéni, emberi kérdések, melyek a római politikát ugyanúgy átszőtték, mint Monteverdi korában a Velencei Köztársaság mindennapjait.

- hirdetés -

A kor szokása szerint a férfi főszerepben kasztrált énekest alkalmaztak, melyre ma érthető módon nincs lehetőség, így Néró császárt a modern előadásokban általában mezzoszoprán énekli.

Íme, Poppea és Nérő egyik duettje:

A Néró császár körül bonyolódó történeteket több operaszerző feldolgozta, elég Händel 1709-es Agrippinájára gondolnunk, de későbbi pályatársával ellentétben Monteverdi érzékeny együttérzéssel jeleníti meg Néró és Poppea szerelmét. Nikolaus Harnoncourt, a régizene játszás nagy öregje Monteverdi operát a barokk kor legzseniálisabb művének titulálta, az ő a felvételével zárjuk a hetet.

Az 1979-es Jean-Pierre Ponnelle rendezte operafilm, választható angol, német, olasz francia és spanyol feliratokkal:

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.