Papageno Radio
Blogok MuzsikAlkohol #SzárazNovember 7. – Napkirály Egyiptomból

#SzárazNovember 7. – Napkirály Egyiptomból

2019 legnagyobb Metropolitan közvetítés szenzációja Philip Glass operájának új produkciója volt, az egyiptomi fáraó életét feldolgozó Akhnaten azokat is elvarázsolta, akik, hozzám hasonlóan, alapvetően nem rajonganak az amerikai minimalista szerző műveiért.

Akhnaten – vagy ahogyan a történelem órákról ismerhetjük: Ehnaton fáraó i. e. 1353–1336 között uralkodott, és azzal vált híressé (vagy inkább hírhedtté), hogy  hagyományosan több istenhitű Egyiptomi Birodalomban bevezette az egyistenhitet, Atont, a napkorongot imádta – és imádtatta népével. (És persze, családja révén is ismerős lehet, felesége Nofertiti, fia pedig Tutankhamon volt.) A radikális reform nem járt sikerrel, a fáraó halála után minden visszatért a régi kerékvágásba, olyannyira, hogy a néhai fáraónak a nevét is levésették a különböző feliratokról, és lekerült a királyok listájáról.

Ehnaton és felesége Nefertiti, gyerekeikkel – forrás: Wikipedia

Philip Glass 1983-as operája a fáraó és családja életének főbb állomásait mutatja be három felvonásban, 12 képben (és mondjuk ki: nettó 2,5 órában). Az opera hihetetlenül nehéz elvárásokat támaszt az előadókkal – közöttük is leginkább a kórussal szemben, az operát többek közt óegyiptomi nyelven éneklik – az állandó repetíciók miatt pedig jó, ha az illető muzsikus matematikai képességekkel is rendelkezik. Mindazonáltal Glass “portré trilógiájának” ezen darabja igazi kortárs operai csemege, mely könnyen fogyasztható, a Met produkciójában pedig egyenesen kihagyhatatlan.

A Met produkciójának trailere, a teljes opera kikölcsönözhető a Met on demand-en, a Met online operatárában.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!