Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol #SzárazNovember 9. - Napkirály Franciaországból

#SzárazNovember 9. – Napkirály Franciaországból

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy egyiptomi és egy magyar (pontosabban: magyar-francia) napkirállyal már találkoztunk az elmúlt napokban. Következzék egy valódi francia mű az igazi francia Napkirállyal a főszerepben. 1653-at írunk, amikor is a 14 éves XIV. Lajos (micsoda számmisztika!) balett táncosként mutatkozik be Jean-Baptiste Lully darabjában.

Az elsősorban udvari szórakozásként elterjedt balett valódi úri huncutság volt XIII. és XIV. Lajos korában. A több – olykor akár 10 – órás előadások egyszerre voltak divatbemutatók, színdarabok, koncertek, balettek, és nem utolsó sorban politikai propagandaműsorok.

- hirdetés -

A király táncol (Le roi danse) című francia film pedig mindezt kiválóan illusztrálja, amellett hogy kissé elnagyolva bemutatja XIV. Lajos és udvari zeneszerzője, Jean-Baptiste Lully kapcsolatát.

Részlet A király táncol című filmből:

Lully extravagáns előadása, a Ballet de la Nuit (Az éjszaka balettje) jó alkalmat szolgáltatott az ifjú királynak, hogy bemutassa tánctudását – no, és, hogy Apolló szerepében tündökölve megerősítse az alattvalókban a róla alkotott képet.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X