Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház Szakmunkásból vezető operaénekes

Szakmunkásból vezető operaénekes

Simándy József (1916–1997), a 20. századi magyar operajátszás kiemelkedő alakja, 2016. szeptember 18-án lett volna száz éves. Gyönyörű orgánumával, nagyszerű szerepformálásával és színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt közönségének országhatárokon belül és túl. Neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével.

- hirdetés -

Az emlékkiállítás igyekszik érzékeltetni azt a tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, amelynek segítségével Simándy a rendkívül nehéz családi és anyagi körülmények dacára autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekesévé vált.

- hirdetés -

A tárlat létrehozói árnyalni kívánják azt a napjainkra rögzült képet, amely Simándy Józsefet – érthető módon – Erkel Ferenc Bánk bánjával azonosítja. A kiállítás bemutatja mindazokat a tenor szerepeket, amelyeket hosszú pályája során Simándy felejthetetlen színpadi előadásmódjával megformált. Az operairodalom mellett oratóriumokat is énekelt, ária- és dalesteken lépett fel Budapest mellett vidéki helyszíneken is, orgonakoncertek vendégművésze volt kisebb-nagyobb települések templomaiban. Mindenki Simándyja lett.

A tárlat bemutatja azokat az elsőrangú alkotótársakat: rendezőket, karmestereket, tervezőket és a kiváló partnerek sokaságát, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az 1945 utáni időszak valódi aranykora lehessen a Magyar Állami Operaháznak, és magának az opera műfajának is.

A művész egész pályáját végigkísérte a közönség szeretete. A tárlat a rajongás korabeli tárgyi emlékeinek bemutatásán keresztül igyekszik a Simándy-kultuszt érzékeltetni, míg a magánélet képei a hétköznapi embert teszik láthatóvá.

A kiállításba beépített interaktív elemek a fiatalabb korosztályok számára is érdekes kiegészítő információkat tartalmaznak. Az életpálya bemutatásához felhasznált anyagok gerincét a Simándy-család archívumában fennmaradt dokumentumok alkotják, amelyet az Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye, az MTI fotóanyaga, az OSZMI Fotó- és Színlaptárának dokumentumai egészítenek ki.

Játsszon a Papageno.hu facebook oldalán és nyerjen páros belépőt a március 5-i egész napos Simándy-finisszázs programra (tárlatvezetés, beszélgetés, filmvetítés játék). A játék facebook posztja alatti kommentben helyesen válaszolók között 3 db páros belépőt sorsolunk ki.

Kérdésünk:

Melyik opera mely szerepe az, ami szorosan összefonódott Simándy József alakjával, s emblematikussá vált az életműben?

  • Erkel Ferenc: Bánk bán, Bánk bán szerepe
  • Mascagni: Parasztbecsület, Turiddu szerepe
  • Erkel: Hunyadi László, Hunyadi László szerepe

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!