Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház Újabb müncheni bemutatóra készül Kovalik Balázs

Újabb müncheni bemutatóra készül Kovalik Balázs

A Bayerische Theaterakademie február 17-én mutatja be a müncheni Prinzregententheaterben Jonathan Dove Flight című operáját, amely az 1999-es Glyndebourne-i Fesztivál sikerdarabja volt.

A minimalista-opera szerepeit az akadémia mesterszakos hallgatói éneklik, az előadást a müncheni Rádiózenekar élén Ulf Schirmer vezényli. A díszleteket Hermann Feuchter, a jelmezeket Angelika Höckner tervezte, a rendező pedig nem más mint Kovalik Balázs.

- hirdetés -

„Az előadás megpróbál azzal az általános társadalmi magatartással foglalkozni, – nyilatkozta a premier előtt Kovalik Balázs – ami korunkra ismét annyira jellemző, miszerint csak egy számít, a „holiday feeling”, a problémákat a szőnyeg alá söpörni és tovább repülni.

- hirdetés -

Flight (fotó: Thomas Dashuber)

Az opera dramaturgiai fordulata – amikor az „utazók” egy vihar miatt a reptéren maradnak és kénytelenek ott tölteni az éjszakát – lehetőséget nyújt arra, hogy a szereplők

saját magukkal szembenézzenek, hazugságaikat, önbecsapásaikat, hitetlenségüket felismerjék.

Ám ellentétben a Szentivánéji álommal, az éjszakai kaland nem hoz gyökeres változást a jellemeikben, ahogy felkel a nap, amint tehetik, amint túl vannak a problémán, a válsághelyzeten, gyorsan feledve mindent repülnek nyaralni. Az olykor musicalesen könnyednek tűnő zene így még is visszájára fordul, és kritikai szatíraként tükrözi az emberiség megváltoztathatatlan banalitását. Az előadás nehézsége, hogy

húsz évvel ezelőtt, az ősbemutató idején, mást jelentett menekültnek lenni,

mást jelentett repülni és a repterek világa is más volt. A produkciónak valamilyen formában reagálni kell a jelenre, hiszen ahogy a repülés már nem a kiváltságosok lehetősége, úgy a szereplők sem jelképezhetik ma már csak egy felsőbb réteg magatartását.” – mondta Kovalik Balázs a Magyar Állami Operaház volt művészeti igazgatója, a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie tanszékvezetője.

Kovalik Balázsnak a Flight lesz 2010 óta a tizenkilencedik németországi rendezése.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!