Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház Megőrzött pillanatok

Megőrzött pillanatok

Egy könyv és három hangfelvétel is napvilágot látott az Opera kiadásában a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Január 22-én ezeken túlmenően egy különleges tárló és filmvetítések is várták a közönséget.

- hirdetés -

Annak a napnak emlékére, amelyen egykor Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt, 1989 óta Fasang Árpád zongoraművész kezdeményezésére ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Ilyenkor az operaházi és Erkel színházi előadások előtt kis filmet láthatnak a nézők, és évről évre kikerül egy vitrin az Operaház főlépcsőházába, Ybl Miklós márványszobra mellé. Először a Himnusz kézirata és Erkel-relikviák voltak láthatók, azóta pedig az adott évad egy-egy jelentős eseményével összefüggő – gyakran a nagyközönség számára korábban nem látható – ritkaságok.

- hirdetés -

fotó: Rákossy Péter

Az idei válogatás a január 1-jén 125 éve született Radnai Miklós (1892 – 1935) emléke előtt tisztelgett. A zeneszerző – aki tíz éven keresztül, 1925 és 1935 között igazgatta az Operaházat – egy csőd szélén lévő színházat vett át, amely váratlan halálakor Európa egyik számottevő játszóhelye volt. Amikor dr. Radnai Jenő, a direktor unokaöccse hírül vette, hogy könyv készül nagybátyja munkásságáról, kutathatóvá tette, majd az 1930-ben éppen Radnai által alapított Emléktárra hagyta a család által féltve őrzött autográfokat, kottákat, leveleket, fotókat és egyéb okmányokat. Ez a páratlan anyag is hozzájárult a Megfelelő ember a megfelelő helyen című kiadványhoz, amelyet Karczag Márton és Szabó János Ferenc zenetörténész jegyez, és amely igyekszik teljes képet adni a legendás igazgatóról és az elfeledett zeneszerzőről (Radnai leghíresebb balettjének, Az infánsnő születésnapjának két részletére is készült koreográfia, amely az Operaház január 1-jei koncertjén volt látható).

A mű kétszáz oldalon, számos fotóval, publikálatlan dokumentummal kísérletet tesz arra, hogy visszavezesse a köztudatba a 20. századi magyar operatörténet egyik meghatározó alakját. A kötet elkészültét majd’ egyéves kutatómunka előzte meg, grafikai munkáját a Mátai és Végh Kreatív Műhely készítette, s fekete-fehér arculatával méltó folytatása annak a sorozatnak, amelyben eddig a Fricsay Ferenc, illetve Sergio Failoni munkásságával foglalkozó albumok jelentek meg. (Az Opera újdonságai és régebbi kiadványai az OperaShopban kaphatók, amely minden nap 10:00 és 20:00 óra között, illetve előadások napján az első szünet végéig várja az érdeklődőket. – A szerk.)

Negyvenhét év telt azóta, hogy Ferencsik János másodszor rögzítette lemezre Kodály Székely fonóját (a világelső felvétel 1957-ben készült el). Mindkét hanganyag CD-n is hozzáférhető, ám friss felvétel azóta nem jelent meg a daljátékból. Erre a hiánypótlásra vállalkozott Kocsár Balázs megbízott főzeneigazgató, amikor az októberi felújítás zenei előkészületei közben az Erkel Színházban három nap alatt vette fel a művet Gál Erika, Molnár Levente, Rost Andrea, Pataki Adorján, Ulbrich Andrea, Wiedemann Bernadett szólistákkal, valamint az Operaház ének- és zenekarával.

2013-ban Gyurkovics Mária születésének centenáriumán CD jelent meg a legendás koloratúrszoprán kiadatlan vagy ritkán sugárzott rádiófelvételeiből. Nem sokkal később, Udvardy Tibor születésének századik évfordulóján, a művész sírjának koszorúzásakor tett ígéretet Ókovács Szilveszter főigazgató úr, hogy a centenáriumi sorozatot a tenorista felvételeinek publikálásával folytatja a dalszínház. Az ígéret most öltött testet, a Magyar Kultúra Napjára elkészült az Udvardy100 című lemez, amely három nagyobb egységben igyekszik felidézni a népszerű énekes művészetét. Az első részben magyar szerepekben hallható a híres előadó, aki 1939-ben Hunyadi Lászlóként debütált, és 1970-ben Luciferként részt vett Ránki György Az ember tragédiájának ősbemutatóján – mindkét műből énekel a lemezen. A második blokkban Udvardy olasz operai alakok szólamából ad ízelítőt, míg a zeneszámok végén néhány népszerű operettrészlet is felcsendül.

1973 októberében két világnagyság látogatott az Erkel Színházba: Dietrich Fischer-Dieskau Szvjatoszlav Richter zongorakíséretével énekelte Hugo Wolf Mörike dalait. A nagysikerű hangverseny először hallható a ráadásokkal együtt azon a CD-n, amely az Ella Fitzgerald koncertjét is tartalmazó Erkel színházi felvételek című sorozat része. Így tehát aki ez év január 22-én nem járt az Operaház vagy az Erkel Színház háza táján, az esztendő többi napján is páratlan szellemi kincsek birtokába juthat akár az előadások, akár az egyre bővülő lemez- és könyvkínálat által.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.