Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Először Erdélyben az Opera

Először Erdélyben az Opera

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

2017. szeptember 4. és 21. között Erdély és Partium nyolc városát keresi fel az Operaház, a közönség a Hunyadi László című operát és A víg özvegy balettváltozatát láthatja.

- hirdetés -

A Kárpát-Haza OperaTúra szeptemberi állomásai Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Nagyvárad, Temesvár, Arad és Kolozsvár. Az Operaház 133 éves fennállása óta első alkalommal megvalósuló erdélyi és partiumi vendégszereplésben tizenkét kamion, kilenc autóbusz, valamint a Magyar Állami Operaház szólistái, a Magyar Nemzeti Balett, az Opera Zenekar és az Opera Kórus összesen 380 művésze és munkatársa vesz részt. Minden városban két napot időzik a társulat: az első napon Erkel Hunyadi László című operája, a másodikon Ronald Hynd Lehár Ferenc operettjének zenéjére készített balettje, A víg özvegy látható. A nézők jelképes árú jegyek mellett operaházi ajándékcsomaggal is gazdagodnak, amiben könyv, DVD és CD lemez is megtalálható.

Erkel Ferenc első mesteroperáját, mely bemutatója óta megszakítás nélkül a magyar repertoár megbecsült darabja, 2012-ben mutatta be új rendezésben a Magyar Állami Operaház. A turné alkalmával az előadás kettős szereposztásban látható. A főbb szerepekben az Opera olyan vezető énekeseit láthatja-hallhatja a közönség, mint Miklósa Erika vagy Kolonits Klára, mellettük számos erdélyi születésű művész, így a címszerepet alakító Kiss B. Atilla és Pataki Adorján, valamint Gara Mária szerepében Kriszta Kinga is fellép. Az előadásokat az egyik legelismertebb magyar karmester, Medveczky Ádám mellett a kolozsvári születésű Jankó Zsolt dirigálja.

A víg özvegy (fotó: Csibi Szilvia)

Lehár Ferenc A víg özvegy című népszerű operettjéből Ronald Hynd brit koreográfus készített balettet 1975-ben az Ausztrál Balett megbízásából. A darab témaválasztása újdonságnak számított, mivel korábban senki sem próbált operettet balettszínpadra ültetni. A 40 éve töretlen sikerrel játszott mű magyarországi bemutatójára 2014-ben került sor az Erkel Színházban. A szeptemberi turnén a balettet kettős és hármas szereposztásban láthatja a közönség. A népes szereplőgárda soraiban a Magyar Nemzeti Balett Étoile-jai, Tanykpayeva Aliya, Leblanc Gergely, Felméry Lili és Oláh Zoltán is láthatók lesznek. A produkciókat Héja Domonkos és Szennai Károly vezényli.

A Kárpát-Haza OperaTúra 2018 februárjában folytatódik, ez az etap a Délvidéket és a Várvidéket, valamint a Felvidéket és Kárpátalját érinti. A tervezett állomások közt szerepel Szabadka, Eszék, Zágráb, Lendva, Felsőőr, Pozsony, Érsekújvár, Kassa és Beregszász.

Előző cikkEz cool!
Következő cikk„Sűrű szezon előtt állok”

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X