Papageno Radio
Blogok Operaház Operát mindenkinek, mindenhol

Operát mindenkinek, mindenhol

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Opera 2018/19-es „Puccini Itáliája”-évadhoz kapcsolódó Operát az Operából! turnésorozat, valamint a tavaly májusban az intézmény által megjelentetett és a vidéki városi könyvtáraknak szánt Magyar Opera200 CD-gyűjtemény célja azonos: eljuttatni az opera műfaját olyan közösségekhez is, ahol az a hétköznapokban elérhetetlen. A kiadványt és a turnét húszállomásos országjáró sajtótájékoztató-maraton harangozta be, több mint egy hónapon keresztül.

május 24. 8:15, Budapest

Az Opera munkatársai már készülődnek, hogy Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának százéves jubileumát új premierrel ünnepeljék meg az Erkel Színházban. Az intézmény Kommunikációs Osztályának három fős csapatára azonban előbb más feladat vár: irodájuk elől egy CD-boxokkal zsúfolásig pakolt autó indul útnak Tatabányára.

Az Operaház korszerűsítése révén kihasználatlan művészi energiákat az intézmény idén úgy is hasznosítja, hogy együtteseivel ellátogat azokba a vidéki nagyvárosokba, ahol az operai műfajok hagyományosan nincsenek jelen. A turné segít közelebb kerülni a fővárostól távol élő operabarátokhoz, és alkalmas arra, hogy új közönséget is megszólítson azok körében, akiknek adóforintjai ugyanúgy hozzájárulnak az Opera működéséhez, mégis budapesti honfitársaiknál jóval többet kell tenniük azért, hogy élvezhessék ennek gyümölcsét. A Magyar Állami Operaház szinte házhoz megy: tíz megyeszékhelyre négyestés bérlettel és méltányos helyárakkal készül a dalszínház.

A sorozat Puccini legnépszerűbb művei közül magában foglalja a Bohémélet vagy a Tosca koncertszerű változatát, továbbá népszerű műveket tartalmazó szimfonikus estet, egy, az olasz évad legszebb operaslágereiből válogató gálát és egy látványos, klasszikus és kortárs darabokból összeállított balettműsort is.

Az Opera ugyanakkor nem kívánta megbolygatni azoknak a városoknak a komolyzenei életét sem, amelyek saját szimfonikus együttessel, illetve színházi operatagozattal rendelkeznek, ezért ezekben a városokban Puccini Turandotja lesz hallható koncertszerű formában, amely az előadásához szükséges hatalmas apparátus miatt lehet ritkán hallott csemege a helyi közönség számára.

9:30, Tatabánya

Az Opera-különítmény első állomása a József Attila Megyei és Városi Könyvtár, ahol a segítőkész házigazdák már berendezték a helyszínt. Gyors kipakolás, a vetítésre szánt anyagok technikai próbája következik, tíz óra után nem sokkal pedig Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere és Ókovács Szilveszter főigazgató részvételével megkezdődik a csaknem félórás sajtótájékoztató a helyi média és a megye városi könyvtárainak képviselői körében. Az esemény után egyéni interjúk, rövid ankét a házigazdákkal és egy-két selfie készül könyvtárosokkal, miközben lezajlik a CD-dobozok átvételével járó adminisztráció, majd sietve pakolni és indulni kell, hiszen a műsor hamarosan Veszprémben folytatódik.

A megyei és városi könyvtárak, valamint felsőfokú oktatási intézmények gyűjteményei számára ingyenesen felajánlott, csaknem ezer darab Magyar Opera200 kiadvány ötven lemezen harmincöt magyar operafelvételt gyűjt össze, melyek többsége az Opera 2016/17-es Magyar Évada során készült. Erkel, Bartók, valamint Kodály jól ismert zenedrámái mellett számos ritkán hallható, valamint több kortárs opera is szerepel a válogatásban, Ruzitska József origónak tekinthető és 1822-ben bemutatott Béla futásától kezdve olyan kortársak műveiig, mint Bella Máté, Eötvös Péter, Fekete Gyula, Madarász Iván, Selmeczi György, Vajda János vagy Varga Judit, de Ránki György, Szőnyi Erzsébet és Tallér Zsófia népszerű meseoperái is megtalálhatók a dobozban.

A papírtokos CD-k közt bőven van még hely, ezt a szabadon maradt rést keresztelte el a főigazgató „folytat-lyuknak”, ami arra utal, hogy az elkövetkező évadokban további felvételekből „pótkötetek” is készülnek, amelyeket szintén a könyvtárak rendelkezésére bocsát a dalszínház.

Az Opera ezen kiadványok segítségével is meg kívánja teremteni a lehetőséget, hogy a magyar operairodalom kiemelkedő darabjai a vidéki településeken is helyben elérhetővé, megismerhetővé, tanulmányozhatóvá váljanak, és akár megszerettessék a műveket a kíváncsi érdeklődőkkel.

12:45 Veszprém

Ha szülővárosába tér vissza, a főigazgató mindig szakít rá pár percet, hogy útba ejtse a Séd-patak völgyében meghúzódó Ménes utcát, aminek egyik közművesítetlen házában nevelkedett fel. Talán ez az életrajzi adalék is magyarázza, miért lett az Opera missziója, hogy az intézmény által képviselt műfajok – felvételek vagy élő produkciók formájában – egyaránt átélhető élményt nyújthassanak a vidéken és a külhoni magyarlakta településeken élőknek. Nosztalgiára azonban nincs sok idő, délután egy órakor kezdődik az újabb sajtótájékoztató az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban, ahol a tatabányaival megegyező forgatókönyv szerint zajlanak az események, egy eltéréssel: Porga Gyula, a város polgármestere mellett Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője is csatlakozik a sajtóesemény résztvevőihez, mivel az Opera több más helyszínhez hasonlóan itt is az állami koncertszervező cég bérletében kapott helyet. A rendezvényt követően a könyvtár egyik munkatársa bemutatja a gyűjteményben eddig fellelhető opera-CD-ket: alig tíz felvétel, a legkorábbi is több mint negyven éves. Pár perccel később kisebb izgalmat jelent a wifivadászat és a következő prezentáció frissített változatának letöltése, majd egy kutyafuttában elköltött gyorséttermi ebédet követően irány a nap utolsó helyszíne: Székesfehérvár.

A következő egy hónapban összesen hét nap alatt húsz megyeszékhelyet és megyei jogú várost keresett fel Ókovács Szilveszter és a többnyire kétfős kommunikációs stáb, amelynek tagjai tervezték, szervezték és a helyszíni közreműködésükkel segítették a sajtótájékoztatók lebonyolítását. Köszönet illeti a helyi önkormányzatok és megyei könyvtárak munkatársait, akik szíves vendéglátókként őszinte lelkesedéssel és tevékenyen segítették az események megvalósulását. A sajtótúrákkal párhuzamosan az Opera értékesítési, műszaki és marketing munkatársai ugyancsak bejárták a turné helyszíneit, ők azonban már az előadások előkészítéséhez végeztek terepmunkát, amelynek eredményét 2018 szeptembere és 2019 áprilisa között ismerheti meg a vidéki közönség.

Székesfehérvár 15:40

A Polgármesteri Hivatalban Brájer Éva alpolgármester régi ismerősként fogadja az Opera és a Filharmónia csapatát. Az együttes itt a Turandottal vendégszerepel majd, a Filharmónia bérletétől függetlenül, a délután négy órakor kezdődő sajtótájékoztatót azonban mégis közösen tartja a két intézmény, együttműködésüket hangsúlyozandó. Az első nap mérlege: három helyszín és háromszáz megtett kilométer, majd negyven kiosztott CD-sorozat és több mint egy tucat interjú és cikk. A java azonban csak ezután következik, hisz hátra van még tizenhét helyszín, de előbb még érjünk vissza az esti Kékszakállú-premierre.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X