Közvetítés – A balett-történelem legszenzációsabb hajótörése az Opera műsorán

A kalóz
A kalóz

Május 1-jén 20 órától A kalóz történetével ismerkedhetnek meg a táncművészet kedvelői az Opera Otthonra stream-sorozat keretében.

A balett cselekményét az angol romantikus költőnemzedék óriása, Lord Byron 1814-es híres verse, A kalóz inspirálta. A kalandokkal teli, feszülten izgalmas történetben éppúgy helyet kap a szerelem, árulás, életveszély, hajótörés, mint a végső megmenekülés.

A Byron-műnek akkora sikere volt, hogy a balettmesterek nem sokkal a vers megjelenése után, már az 1820-as években több helyen színpadra vitték. Az 1856-os párizsi előadás szenzációja a hajótörés színpadtechnikai megoldása volt.

A kalózkapitány és a rabszolgalány különös szerelméről szóló történethez Adolphe Adam írt zenét. A koreográfiát a legendás Marius Petipa és Konsztantyin Szergejev alkotása nyomán Anna-Marie Holmes és Solymosi Tamás dolgozta át és igazította a Magyar Nemzeti Balett táncosainak karaktereire. Az egzotikus világot megidéző díszlet Rózsa István munkája, a látványos jelmezeket Rományi Nóra tervezte. A főbb szerepekben Kim Minjung, Radziush Mikalai és Rónai András láthatók. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Déri András vezényli.

A zenei anyag Anna-Marie Holmes változata. Zenéjét szerkesztette, átdolgozta, áthangszerelte: Kevin Galiè.