Közvetítés – Két új koreográfia a Nemzeti Balett online műsroán

A Magyar Nemzeti Balett legújabb kortárs estjén a szenvedélyek és az ösztönök kapják a főszerepet. Május 8-án 20:00 órakor Venekei Marianna legújabb műve, a Tűzmadarak bemutatója, valamint Hans van Manen 5 tangó című népszerű alkotása látható az Opera Otthonra streamsorozatban.

Tűzmadarak

„A nők olyan ösztönnel találják meg a maguk szerelmi táplálékát a földön, mint a madarak a magvakat vagy halakat. Keringenek a végtelen térben, ösztönük vezeti őket tavak, folyók, tengerek és rónaságok fölött, s aztán bonyolult cikázás és kóválygás után, egyszerre lecsapnak. Ösztönük, szemmértékük ilyenkor csodálatosan nyilatkozik meg. Nagy ritkán tévednek, s csak néha esik meg, hogy az áldozat erősebb vagy ügyesebb, s kisiklik csőrükből, mint az ebihal a sirály csőréből. Ilyenkor vijjognak egyet, mint a sirály; s odább szállanak, keringve, körözve, fáradhatatlanul, éberen” – idézi a kissé ironikus Márai Sándor-szöveget Igor Stravinsky csodálatos zenéjére készített, Tűzmadarak című új balettje kapcsán a koreográfus.

Venekei Marianna koreográfiáját a Szendrényi Éva díszlettervező, Berzsenyi Krisztina jelmeztervező és Csontos Balázs világítástervező által megalkotott látványvilágban Földi Lea, Balaban Cristina, Furuhashi-Huber Inés, Takamori Miyu, Kelemen Ágnes, Pisla Artemisz, Asai Yuka, Kovács Noel Ágoston, Majoros Balázs, Taravillo Mahillo Carlos, Kekalo Iurii, Darab Dénes, Rónai András és Sardella Francesco táncolják.

5 tangó

Az 5 tangó Hans van Manen egyik legismertebb, méltán népszerű alkotása (díszlet- és jelmeztervező: Jean-Paul Vroom, világítástervező: Jan Hofstra): a pompás zene és tánc egyszerre idézi meg egy nagyváros lüktetését és a perzselő, szenvedélyes ösztönök világát. A hol fülledten lomha, hol virtuóz elemekben felpörgő tempóval, szólisztikus és csoportjelenetekkel izgalmasan játszó alkotás egyén és közösség változatos játszmáit, a szerelem, a vonzódás sokarcúságát, sokrétűségét, egy korszak arcképét tárja elénk.

Ide kapcsolódik:
Közvetítés - Olasz és francia operacsemegékből ad áriaestet Kolonits Klára

A darab szólószerepeit a társulat Étoile-jai, Felméry Lili magántáncos és Leblanc Gergely principál táncolják, a Pas de quatre-jelenetben Golovyna Yuliya, Furuhashi-Huber Inés, Cottonaro Gaetano és Diachkov Dmitry láthatók, valamint közreműködik Omarova Adema, Krupp Anna, Varga Judit, Tarasova Kateryna, Palumbo Valerio Antonio, Yamamoto Riku, Taravillo Mahillo Carlos és Morimoto Ryosuke.