Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Operaház Nagyszabású Verdi-gálát rendez az Opera a Margitszigeten

Nagyszabású Verdi-gálát rendez az Opera a Margitszigeten

A korszakos itáliai zeneszerző csaknem egy tucat operájának legszebb részleteiből állított össze ünnepi koncertet Verdi halálának 120. évfordulója alkalmából a Margitszigeti Színházzal partnerségben a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2021. július 23-án 20 órától hallható gálaest szólistái Maria Grazia Schiavo, Arturo Chacón-Cruz és Kálmándy Mihály, az Opera együtteseit Kocsár Balázs vezényli.

- hirdetés -

A Milánóban 1901-ben, 87 éves korában elhunyt Giuseppe Fortunio Francesco Verdi máig a világ operaházainak egyik legnépszerűbb és leggyakrabban játszott szerzője. Nevét és közismert dallamait azoknak se kell bemutatni, akik nem ápolnak közelebbi kapcsolatot az opera műfajával.

- hirdetés -

Csaknem harminc színpadi művéből legalább egy tucat rendszeresen szerepel a dalszínházak repertoárján, ezek és a ritkábban hallható csemegék közül most a Don Carlos, a Traviata, a Rigoletto, A szicíliai vecsernye, az Attila, A haramiák, Az álarcosbál, a Nabucco, az Ernani, a Luisa Miller és az Aida fület gyönyörködtető részletei szerepelnek a gazdag programban.

A Verdi-operák legjavából összeállított műsort egyedi vetítés kíséri, ami az egykori bemutatók pompás helyszíneinek látványát megidézve invitálja zenés utazásra a közönséget.

Az elmúlt években felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpad festői környezetében a Magyar Állami Operaház Zenekara gálahangversenyeknek is rendszeres közreműködője, az együttes itt ilyen minőségben legutóbb tavaly Rost Andrea és Piotr Beczała közös koncertjén kísérte a két kiváló énekest.

 

Most a Verdi-ünnep egyik szólistája a klasszikus olasz operai hagyományokat képviselő neves szoprán, Maria Grazia Schaivo, aki a vezető európai operaházak, valamint a salzburgi és a ravannai fesztiválok visszatérő fellépője. Partnere a magyar közönség számára sem ismeretlen mexikói tenor, Arturo Chacón-Cruz, Plácido Domingo Operalia versenyének 2005-ös felfedezettje, aki a mantovai herceg szerepét már énekelte a Margitszigeten az Opera Rigoletto-előadásában. Schaivo és Chacón-Cruz, akik korábban a Római Opera Traviata-produkciójában dolgoztak együtt, ez alkalommal is szerelmes duettekkel várják a közönséget.

A gálán a szólisták közt a házigazdákat Kálmándy Mihály Kossuth-díjas bariton, az Operaház Kamaraénekese és a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagja képviseli, aki több mint fél tucat Verdi-szerepben aratott már nagy sikert itthon és külföldön. További szólistaszerepekben az Opera Énekkarának művészei – Bakó Antal, Döbörhegyi Diána, Irlanda Gergely, Tarnai Dávid, Tempfli Mária, Zsigmond Géza és Csiki Gábor karigazgató – lépnek a közönség elé.

Verdi-gála
Arturo Chacón-Cruz (balról), Maria Grazia Schaivo (fotó: Luciano Romano), Kálmándy Mihály

Az Opera együtteseit a gálán Kocsár Balázs, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója vezényli, aki harmincéves, nemzetközileg is számontartott pályafutása során Verdi majd egy tucat művét vezényelte már számtalan alkalommal itthon és külföldön.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!