Papageno Radio
Blogok Orientale Lumen Közvetítés – Szokolay „Dongó” Balázs és a Szent Efrém Férfikar

Közvetítés – Szokolay „Dongó” Balázs és a Szent Efrém Férfikar

Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából Szokolay „Dongó” Balázs és a Szent Efrém Férfikar Bartók in Motion című koncertszínházi előadásával tárja elénk egyik legjelentősebb zeneszerzőnk kevéssé ismert remekműveit.

Bartók férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék egy mesét alakítanak ki, egy férfiember életének állomásaira, lelki stációira kalandoznak el: az eszmélés, a gyengébbik nemmel való találkozás, a küzdelem, a visszatekintés és a halál mérföldköveinél készített pillanatképeket merevítik ki, az állomások között pedig a felgyűjtött népzene késztet továbbgondolkodásra.

Az előadás március 25-én a Hagyományok Házában valósul meg online közvetítés keretein belül.

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban kevéssé váltak ismertté férfikarai. Bartók mindössze hat ilyen művet komponált 1903 és 1935 között, amelyek a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában, főképp a nyelvi és rendkívüli technikai komplexitásuk miatt. A Szent Efrém Férfikar célja a Bartók in Motion című koncertszínházi előadással, hogy ezeket a kevéssé ismert remekműveket is élvezetesen, mindenki számára befogadható módon prezentálja.

Bubnó Tamás, az előadás szellemi atyja így vélekedik Bartók Béláról: „A mi jut eszébe Bartók zenéjéről? kérdésre általában ilyen vélekedések szoktak megjelenni: tiszta, szikár, őserejű, disszonáns, rémes, nemes, filozofikus, kakofon, és így tovább. Nekem Bartók zenéje: maga a játékosság. S minthogy – véleményem szerint – az elmélyült imádkozás és az elmélyült játék az emberi lény legbelsőbb lényege, ikertestvérei egymásnak, ezért Bartók nekem az egyik fő tanítóm, aki a szent játékba, a Pilinszky által oly sokat emlegetett tényeken túli valóságba hív.”

Ide kapcsolódik:
A ház, ahol Bartók Béla édesanyja élt - Az első Bartók-múzeum története

Az előadást a Szent Efrém Férfikar eredetileg 2020. szeptember 26-án New Yorkban tervezte bemutatni, Bartók Béla életének utolsó állomásán, halálának 75. évfordulóján. A járványhelyzet miatt meghiúsult bemutató így átkerül az online térbe, és végül a zeneszerző-legenda születésének 140. évfordulóján valósul meg.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!