Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Közvetítés – Szokolay „Dongó” Balázs és a Szent Efrém Férfikar

Közvetítés – Szokolay „Dongó” Balázs és a Szent Efrém Férfikar

Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából Szokolay „Dongó” Balázs és a Szent Efrém Férfikar Bartók in Motion című koncertszínházi előadásával tárja elénk egyik legjelentősebb zeneszerzőnk kevéssé ismert remekműveit.

- hirdetés -

Bartók férfikarai és az ezeket keretbe foglaló népzenék egy mesét alakítanak ki, egy férfiember életének állomásaira, lelki stációira kalandoznak el: az eszmélés, a gyengébbik nemmel való találkozás, a küzdelem, a visszatekintés és a halál mérföldköveinél készített pillanatképeket merevítik ki, az állomások között pedig a felgyűjtött népzene késztet továbbgondolkodásra.

- hirdetés -

Az előadás március 25-én a Hagyományok Házában valósul meg online közvetítés keretein belül.

Bartók Béla méltán az egyik legismertebb magyar zeneszerző, aki sajátos zenei nyelvével kitörölhetetlen nyomott hagyott a 20. század zenetörténetében. Zongorára, zenekarra írt művei, valamint kamarazenéje mellett azonban kevéssé váltak ismertté férfikarai. Bartók mindössze hat ilyen művet komponált 1903 és 1935 között, amelyek a mai napig sem foglalhatták el méltó helyüket a világ koncerttermeinek repertoárjában, főképp a nyelvi és rendkívüli technikai komplexitásuk miatt. A Szent Efrém Férfikar célja a Bartók in Motion című koncertszínházi előadással, hogy ezeket a kevéssé ismert remekműveket is élvezetesen, mindenki számára befogadható módon prezentálja.

Bubnó Tamás, az előadás szellemi atyja így vélekedik Bartók Béláról: „A mi jut eszébe Bartók zenéjéről? kérdésre általában ilyen vélekedések szoktak megjelenni: tiszta, szikár, őserejű, disszonáns, rémes, nemes, filozofikus, kakofon, és így tovább. Nekem Bartók zenéje: maga a játékosság. S minthogy – véleményem szerint – az elmélyült imádkozás és az elmélyült játék az emberi lény legbelsőbb lényege, ikertestvérei egymásnak, ezért Bartók nekem az egyik fő tanítóm, aki a szent játékba, a Pilinszky által oly sokat emlegetett tényeken túli valóságba hív.”

Ide kapcsolódik:
A ház, ahol Bartók Béla édesanyja élt - Az első Bartók-múzeum története

Az előadást a Szent Efrém Férfikar eredetileg 2020. szeptember 26-án New Yorkban tervezte bemutatni, Bartók Béla életének utolsó állomásán, halálának 75. évfordulóján. A járványhelyzet miatt meghiúsult bemutató így átkerül az online térbe, és végül a zeneszerző-legenda születésének 140. évfordulóján valósul meg.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.