Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Orientale Lumen Közvetítés – Ortodox húsvét a Szent Efrém Férfikarral

Közvetítés – Ortodox húsvét a Szent Efrém Férfikarral

Folytatódik a Szent Efrém Férfikar saját sorozata, az Orientale lumen. A nyolctagú énekegyüttes jubileumi sorozatának második koncertjét otthonról követheti a közönség, az ortodox húsvét ünnepén. Az ingyenesen megtekinthető élő közvetítés május 2-án 19:30-tól látható az együttes YouTube-csatornáján, a Kultúra.hu felületén.

Az Orientale lumen, azaz a Kelet Világossága sorozatban olyan világhírű szólisták és együttesek vendégeskedtek az elmúlt 10 év során, akiket a magyar közönség szinte kizárólag ezeken a koncerteken láthatott hazánkban.

„Az élet mindig belevisz olyan helyzetekbe, amelyet azelőtt el sem tudtunk volna képzelni” – nyilatkozta Bubnó Tamás, az együttes művészeti vezetője. „Az idei húsvéti hangáhítat is ilyen: az Orientale lumen sorozat 42. hangversenyén ugyanis nem lesz vendégművész, vagy együttes. Eddig mindig volt meghívott, a bizonytalan helyzet és a nyilvános esemény megtartásának csekély reménye azonban most egy önálló, teljes estet ígér Szent Efrém Férfikarral, online.”

Bűnbánati imák és a húsvéti örömöt árasztó himnuszok, motetták lesznek műsoron, harang-imákkal tagolva. Örmény, ukrán és román énekek után a Szent Efrém Férfikarhoz oly közel álló Boksay János görögkatolikus liturgiájából is részleteket énekel az együttes. A műsor második felében kedves zeneszerző barátok kompozícióiból, feldolgozásaiból adnak elő: Fülöp érsek-metropolita, Csiky Boldizsár, Dukay Barnabás és Mohay Miklós szerzeményeit.  Ősbemutatóként hangzik föl Bubnó Tamás: Igazodjék föl… c. zsoltár-kompozíciója.

„Nagyon hálásak vagyunk, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásának köszönhetően legalább online formában megvalósul a húsvéti hang-áhítat” – mondta Bubnó Lőrinc, a Férfikar másik művészeti vezetője.

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.