Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap Aus der Tiefe rufe ich, Herr, zu dir – Draskóczy Eszter a...

Aus der Tiefe rufe ich, Herr, zu dir – Draskóczy Eszter a 30 éves Orfeo Zenekarról

A minap kezembe akadt egy koncertműsor: 1989. június 10-én játszottuk Bach 131. kantátáját, solo Besetzunggal, Gyuri vezényelt. Akkor még a Szőlő utcai templomban próbáltunk.

- hirdetés -

2007-ben ugyanez a kantáta a Müpában is elhangzott április 24-én, ami éppen a zenekar 16. születésnapja volt. A névadó koncertünket 1991-ben adtuk a Zeneakadémián, ahol Monteverdi Orfeójában én is játszhattam. Rengeteg élmény fűződik az elmúlt időszakhoz. Emlékezetesek Gluck Orfeusz és Euridiké előadásaink a két francia „magic touron”, amikor még ifjak és bohók voltunk. Az egyik zenészt nagyon ingerelte a hatalmas piros tűzjelző gomb, így hát megnyomta. De az előadás ennek ellenére nagy sikert aratott.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
„Teljesen egyedülálló repertoárt játszhattam végig itt” – Paulik László az Orfeo Zenekarról

Örömmel emlékszem vissza, mikor Uruguayban 1995-ben játszottuk a Máté-passiót. A közönség kígyózó sorokban tolongott a jegyekért, de nem fértek be mind a templomba. Végül több százan hallgatták, nézték kivetítőn a templom előtti téren a hideg júniusban Bach művének első élő megszólaltatását Montevideóban.

Orfeo Zenekar
Az Orfeo Zenekar Eszterházán

Egy másik idilli kép: miközben mi az Esterházy-kastélyban Haydn szimfóniáit próbáljuk, gyermekeink a kertben bújócskáznak. Hihetetlen atmoszférája van a teremnek, ahol annak idején a szimfóniák születtek. Természetesnek érezzük, hogy azzal foglalkozhatunk – kutathatjuk, elemezhetjük, játszhatjuk –, ami érdekel, ami lelkesedéssel tölt el. Olyan zenét játszhatunk, ami inspirál, örömet, eufóriát okoz, és ezzel a sok visszajelzés alapján közönségünket is gazdagíthatjuk. Ma már ezt nagy ajándéknak tartom.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.