Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Purcell - Orfeo 30 „Kezdettől fogva lenyűgözött az együttes felkészültsége” – Simon Standage az Orfeo Zenekarról

„Kezdettől fogva lenyűgözött az együttes felkészültsége” – Simon Standage az Orfeo Zenekarról

Vashegyi Györggyel és Lang Ildikóval (az Orfeo Zenekar hegedűművésze – a szerk.) az 1990-es évek elején találkoztam először, amikor Drezdában tanítottam. Ildikó barokk hegedűt tanult nálam, Gyuri pedig csembaló-continuót John Tollnál. Az egyéni oktatás, kamarazenélés és zenekari játék a Drezdai Régi Zene Akadémia kurzusának a része volt, melyet Ulrike Engelke német fuvolista alapított. A kezdetben Drezdában, majd később Görlitzben havonta megrendezett találkozók számos, a historikus előadási gyakorlat iránt érdeklődő zenészt vonzottak a korábbi vasfüggöny mögötti országokból.

A régizene-mozgalom az elmúlt húsz évben egyre nagyobb ütemben terjedt és kapott elismerést Angliában, de misszióm része volt az a rendszeres németországi látogatásaim során érzett felfedezés, hogy a diákok tiszta érdeklődése és lelkesedése mennyire inspirál engem is.

Ezért is fogadtam el nagy örömmel Gyuri meghívását, hogy Budapesten játsszak az Orfeo Zenekarral. Eleinte szólistaként, illetve koncertmesterként vettem részt a munkájukban, majd 2009 és 2019 között főként koncertmesterként.

Az Orfeo Zenekarral való első találkozásom 1998 májusában történt, egy zeneakadémiai koncert alkalmával. A műsoron Vivaldi Négy évszaka és egy Leclair-concerto szerepelt, és a teremben nagyon meleg volt.

Kezdettől fogva lenyűgözött a játékosok technikai felkészültsége, zeneisége és stílusismerete, melyek együttesen vezetnek el magához a zenéhez.

Nagy öröm számomra ilyen összetartó szellemiségű zenészekkel és énekesekkel együtt fellépni, és hasonló kiváltság egy olyan karmesterrel játszani, aki az elérhető legmagasabb színvonal elkötelezettje – számos nagyszerű előadásnak lehettem részese eme nyertes párosításnak köszönhetően.

Ide kapcsolódik:
„Vashegyi György együttesének színvonala új elvárásokat állított” – Malcolm Bilson az Orfeo Zenekarról

Az Orfeo Zenekarral való közös munka lehetőséget adott számomra a francia opera világában való elmélyülésre, a Purcell Kórus által betekintést nyertem a nagyszerű kórusrepertoár számos művébe, melyek nagy részét Gyuri kitartó, fáradhatatlan kutatómunkájának köszönhetjük, s ezen felül csodálatos, történelmi jelentősségű koncerttermekben játszhattam.

Mindig nagy élmény számomra a Müpában és a Zeneakadémián zenélni, és különleges emlékeim között őrzöm vendégszerepléseinket a versailles-i színházban, az Amszterdami Concertgebouw-ban és a Théâtre des Champs Elysées-ben.

Gratulálok Gyurinak és az Orfeo Zenekar összes tagjának az eddig elért eredményeikhez, és jókívánságaimat küldöm eme örömzenélés folytatásához a jövőben is!

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.