Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? A festő, aki színes négyszögekből hozta létre életművét - Piet Mondrian művészete

A festő, aki színes négyszögekből hozta létre életművét – Piet Mondrian művészete

Újabb sztár-darab került nyilvánosságra a Christie’s május elejére tervezett nagy New York-i árverés-sorozatából (amelyből egy Monet-festményt nagyjából egy hónapja már bemutattunk itt a Senki többet? blogban). Piet Mondrian holland festő néhány egymást merőlegesen metsző fekete vonalból és egy-egy sárga, vörös, illetve kék négyzetből álló festményéért 25 millió dollár körüli összeget várnak a szakemberek. A művész egy munkájáért kifizetett eddigi legmagasabb ár azonban ennek az összegnek kereken a kétszerese.

- hirdetés -

Piet Mondrian (1872–1944) egyike a geometrikus absztrakt művészeti irányzat megalapítóinak és legjelentősebb képviselőinek. Jellegzetes, azonnal felismerhető munkái számos nagy múzeum gyűjteményében ott vannak, és rendszeres szereplői a vezető árverezőházak aukcióinak is.

- hirdetés -

Most éppen a Composition: No. II., with Yellow, Red and Blue (Kompozíció II., sárgával, vörössel és kékkel) című, 1927-ben olajjal vászonra festett alkotásáért lehet majd versenybe szállni a május 11-i liciten.

A kép jelenleg „beharangozó” világkörüli turnén van: pár napig még Hongkongban lehet megtekinteni, aztán április 20-tól három napig London közönsége veheti közelről szemügyre, és végül megérkezik az árverés helyszínére, New Yorkba, ahol az aukció előtti napokban még ugyancsak kiállítják. Ráadásul 1993 óta ezek az első alkalmak, hogy a festmény „élőben” megtekinthető: jelenlegi tulajdonosa akkor vásárolta meg, és azóta nem szerepelt sehol sem nyilvánosan.

Piet Mondrian: Kompozíció II., sárgával, vörössel és kékkel – forrás: Christie’s
Piet Mondrian: Kompozíció II., sárgával, vörössel és kékkel – forrás: Christie’s

Bár a képért várt 25 millió dollár (7,512 milliárd forint) sem kevés pénz, Mondrian eddig legdrágább munkája az a Composition No. III. (Composition with Red, Blue, Yellow and Black) (Kompozíció III. – Kompozíció pirossal, kékkel, sárgával és feketével) című, 1929-ben festett vászna, amelyért 2015 májusában a Christie’s New York-i aukcióján 15–25 millió dolláros becsérték után 50.565.000 dollárt (13,6 milliárd forint) fizetett ki valaki (miközben ugyanez a festmény 1997-ben még „csak” 3,8 millió dollárért cserélt gazdát egy árverésen).

Piet Mondrian: Kompozíció III. (Kompozíció pirossal, kékkel, sárgával és feketével) – forrás: Christie’s
Piet Mondrian: Kompozíció III. (Kompozíció pirossal, kékkel, sárgával és feketével) – forrás: Christie’s

A második legtöbb, amennyit egy Mondrianért fizettek, az 80 millió holland gulden (akkori áron számolva kereken 40 millió dollár) volt. Ennyit 1998-ban egy magánüzlet keretében adott Samuel Irving Newhouse Jr. (1927–2017) amerikai sajtómágnásnak és műgyűjtőnek a holland műtárgyak hazajuttatásának megsegítésére létrehozott Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit az utolsó, 1944-ben festett, de végül a halála miatt már befejezetlenül maradt Victory boogie-woogie című festményért. (Ez a kép, hála sikeres vásárlásnak, ma a hágai Gemeentemuseumban tekinthető meg.)

Piet Mondrian: Victory boogie-woogie – forrás: Wikipedia
Piet Mondrian: Victory boogie-woogie – forrás: Wikipedia

Ezen kívül eddig még egy árverésen szerepelt Mondrian-kép ért el a most becsült összegnél is magasabb árat: 2009 februárjában a Christie’s párizsi árverésén 21.569.000 eurót (akkori árfolyamon 27,6 millió dollár) adtak a Composition avec bleu, rouge, jaune et noir (Kompozíció kékkel, pirossal, sárgával és feketével) című vászonért.

Piet Mondrian: Kompozíció kékkel, pirossal, sárgával és feketével – forrás: Christie’s
Piet Mondrian: Kompozíció kékkel, pirossal, sárgával és feketével – forrás: Christie’s

Vagyis ez a most kalapács alá kerülő festmény sikeres szereplése esetén még akár a dobogóra is felkerülhet a mindenkori legdrágább Mondrian-képek listáján.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.