Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Senki többet? Christo posztumusz is csomagol

Christo posztumusz is csomagol

Többször írtunk már itt a Senki többet? blogban a tavaly elhunyt, bolgár születésű csomagolóművészről, Christóról, és egész életükben vele szorosan együtt dolgozó feleségéről, a 2009-ben elhunyt Jeanne-Claude-ról (legutóbb például februárban, amikor a hagyatékukat árverezték el Párizsban). Miután idén szeptemberben – sok éves halasztások után – végre megvalósul a francia fővárosban a művészházaspár több mint ötven éve dédelgetett projektje, a Diadalív becsomagolása, a Sotheby’s ugyanakkor eladásra bocsátja az ehhez készített tervek egy részét.

- hirdetés -

Kettőszázhetvenezer négyzetméter ezüstkék polipropilén-szövet és az azt rögzítő több mint három kilométer hosszúságú vörös kötél fogja beborítani idén szeptemberben Párizsban a Napóleon császár és a mindenkori francia hadsereg dicsőségét hirdető Diadalívet.

- hirdetés -

A 14 millió euróból megvalósuló projektet több mint egy fél évszázaddal ezelőtt kezdte el tervezni a képzőművész Christo

(eredeti nevén Christo Vladimirov Javacheff; 1935–2020) és a vele egy napon született, majd megismerkedésüktől kezdve egész életükben együtt dolgozó felesége, Jeanne-Claude (eredeti nevén Jeanne-Claude Denat de Guillebon; 1935–2009). A terv megvalósulása többször is halasztást szenvedett – legutóbb például tavaly áprilisban a járványhelyzet miatt –, most azonban a francia főváros vezetése szeptemberben a házaspár tervei alapján, mintegy rájuk emlékezve, előttük tisztelegve (és persze nyilván nem kevés ezáltal generált turistaforgalmat remélve) megvalósítja a műalkotást.

Christo: Tervek a Diadalív becsomagolásához – forrás: Sotheby’s
Christo: Tervek a Diadalív becsomagolásához – forrás: Sotheby’s

Ehhez kapcsolódva a Sotheby’s a napokban bejelentette, hogy ugyanakkor – szeptember 17. és október 3. között – eladással egybekötött kiállítást rendez a projekthez készített tervekből, amelynek bevételével ugyancsak annak megvalósítását fogják majd támogatni. A The Final Christo című bemutatóra a cég huszonöt művet gyűjtött össze, és azokat 150.000 és 2,5 millió dollár közötti árakon kínálják majd a gyűjtőknek.

Ide kapcsolódik:
Egy művész, aki fejébe vette, hogy becsomagolja a párizsi Diadalívet

Csak emlékeztetőül: idén februárban ugyancsak Párizsban árverezték el a művészházaspár hagyatékának egy részét, benne a saját munkáikhoz készített terveik mellett olyan művészek alkotásait, mint Andy Warhol, Yves Klein, Claes Oldenberg, Lucio Fontana, Mimmo Rotella vagy Marcel Duchamp. Az akkori 9,2 millió eurós bevételt ugyancsak a Christo és Jeanne-Claude Alapítványhoz folyt be, és azt az összeget is a Diadalív becsomagolásának előkészületeire fordították. Mint ismert,

a két művész minden egyes nagyszabású alkotásának megvalósítását saját maga finanszírozta az azokhoz készített tervek eladásából,

és soha semmilyen állami vagy intézményi támogatást, vagy szponzorációt nem vettek igénybe.

Christo: A becsomagolt Diadalív egyik látványterve - forrás: christojeanneclaude.net
Christo: A becsomagolt Diadalív egyik látványterve – forrás: christojeanneclaude.net

Mivel Christo az 1960-as évektől fogva tervezte a párizsi Diadalív becsomagolását, az azóta eltelt időben – miközben Jeanne-Claude-dal folyamatosan dolgoztak egyéb ötleteik megvalósításán – számos vázlatot, fotót, rajzot készített ehhez a munkához, és ezekből szokása szerint rengeteg tablót állított össze. Ezekből a térképeket, helyszín-fényképeket, építészeti látványterveket, műszaki rajzokat, szín- és anyagmintákat tartalmazó tablókból fog most néhányat megvásárlásra ajánlani a Sotheby’s.

Christo korábban többször is dolgozott már Párizsban, itt megvalósult eddigi munkái közül alighanem a legismertebb a Szajnán átívelő Pont Neuf híd becsomagolása volt 1985 szeptemberében.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!